Jugoslavenska radiotelevizija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Vraćena izmjena 771515 korisnika 178.222.191.253 (razgovor)
Red 1:
{{redirect|JRT}}
 
'''Jugoslavenska radiotelevizija''' (kratica: JRT) bio je sistem osam nacionalnih radiotelevizijskih kuća u [[Jugoslavija|Jugoslaviji]] do početka [[1990te|1990-ih]] godina. Činilo ga je šest republičkih i dva pokrajinska RTV centra: [[Radiotelevizija Sarajevo]] (RTVSa), [[Radiotelevizija Ljubljana]] (RTLJ), [[Radiotelevizija Zagreb]] (RTZ), [[Radiotelevizija Beograd]] (RTB), [[Radiotelevizija Skopje]] (RTSk), [[Radiotelevizija Titograd]] (RTT), te [[Radiotelevizija Novi Sad]] (RTNS) i [[Radiotelevizija Priština]] (RTP). Službeni jezik JRT-a bio je [[srpsko-hrvatski jezik]], u [[Makedonija|Makedoniji]] [[makedonski jezik]], u [[Slovenija|Sloveniji]] [[slovenski jezik]], te djelimice na [[Kosovo|Kosovu]] [[albanski jezik]]. Program se u periodu od 1956. do 1958. emitovao samo na srpskom ili hrvatskom jeziku, otad i na slovenskom jeziku, dok se program na makedonskom jeziku počeo svakodnevno emitovati tek 1965. Proizvodnja televizijskog programa na jezicima manjina počela je krajem 60-ih.
 
Jugoslavenska radiotelevizija bila je članica EBU-a, [[Evropska radiodifuzna unija|Europske radiodifuzne unije]], a zajedno sa ostalim članicama ovog velikog sistema nacionalnih javnih RTV kuća participirala je redovno na velikim radijskim i televizijskim spektaklima kao što su bili: muzički festivali [[Eurosong]], [[Festival San Remo|San Remo]] ili dječiji festival [[Zlatni cekin]], odnosno velike sportske manifestacije kao [[Olimpijske igre]], [[Mediteranske igre]], [[Univerzijada]] ili zabavno-revijalni programi kao [[Igre bez granica]].
Red 16:
[[it:Jugoslovenska radiotelevizija]]
[[sr:Југословенска радио-телевизија]]
Program Jugoslavenske radiotelvizije
Premda je od svoga osnivanja Jugoslavenska radiotelevizija bila zamišljena kao sustav republičkih i pokrajinskih televizijskih centara, zbog početne male proizvodnje programa pojedinačnih televizijskih centara sve do druge polovine 60-ih broj emisija koje su se na području pojedinih republika emitovale kao posebni program bio je simboličan. Program na slovenačkom i makedonskom jeziku se takođe tek tada počeo uživo titlovati odnosno sinhronizirati na srpskohrvatski jezik prilikom emitovanja na spomenutom govornom području, a dotad se iz tehničkih razloga prenosio u izvornom obliku. Velik problem u početku postojanja Jugoslavenske radiotelevizije predstavljala je i neusklađenost između pojedinih televizijskih centara kao i loše veze među njima, pa su bili česti prekidi u programu a i neželjeno ˝preklapanje˝ emisija iz različitih televizijskih centara. Pa ipak, prednost zajedničkog programa je bila u prvim godinama postojanja televizije u Jugoslaviji što su Jugosloveni tako imali na raspolaganju televizijski program u trajanju kao u mnogim razvijenijim zemljama.
Kada su se u drugoj polovini 60-ih za to stekli tehnički i novčani uslovi pojedini televizijski centri počinju sa sve većom proizvodnjom samostalnog programa koji se emitovao samo preko odašiljača u određenoj republici/pokrajini, a republički i kasnije pokrajinski televizijski centri dobijaju pravo da sami određuju šta će i kada preuzimati od programa iz drugih jugoslavenskih televizijskih centara. Uprkos tome, na srpskohrvatskom govornom području većina je programa tamnošnjih stanica Jugoslavenske radiotelevizije bila zajednička sve do rata 90-ih i raspada Jugoslavije; dok je već u prvoj polovini 70-ih većina televizijskog programa Televizije Ljubljana i Televizije Skopje bila posebna.
Prilikom emitovanja zajedničkog televizijskog programa uvek je u jednom uglu stajao logo televizijskog centra koji je emitovao program a u drugom (mada ne obavezno) logo televizijske stanice određene republike ili pokrajine koja je preuzimala zajednički program.
Zanimljivo je i da je svakodnevno emitovanje programa na Jugoslavenskoj radioteleviziji počelo tek tokom 1965, pa je ona po međunarodnim kriterijima za vreme devet svoga godina postojanja (prva televizijska stanica JRT-a, Televizija Zagreb, proradila je 1956. godine) smatrana tek eksperimentalnom televizijom!