Domnall ua Néill – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
(nema razlike)

Verzija na datum 18 novembar 2014 u 13:34

Domhnall ua Néill (stariji ispis Domnall ua Néill; ? - 980) bio je veliki kralj Irske od 956. do 980.

Domnall je bio sin Muirchertach mac Néilla i unuk Nialla Glunduba, odnosno pripadnik Cenél nEógaina iz sjevernih Uí Néilla. Postao je kralj Ailecha zajedno sa bratom Flaithbertachom nakon smrti oca 943. Velikim kraljem Irske je postao nakon smrti Congalacha Cnogbe, svog rođaka s majčine strane koji je pripadao južnom ogranku Uí Néilla Síl nÁedo Sláine.

Za Domnalla se smatra kako je bio uspješan vladar i sproveo vojene reforme koje se pripisuju njegovom daleko poznatijem nasljedniku Brianu Boruu. Najveći dio vladavine je proveo u ratu protiv dublinskog kralja Amlaiba Cuarana, supruga svoje sestre Dúnflaith. Godine 980. je abdicirao i povukao se u samostan Armagh gdje je nedugo potom umr.

Domnall je u osmrtnici naveden kao "veliki kralj Irske" (ard-rí Érenn) te je bio posljednji član svoje porodice sa tom titulom. Naslijedio ga je Máel Sechnaill mac Domnaill iz klana Clann Cholmáin.

Domnallova djeca su bili Muiredach, čiji je sin Lochlann mogao biti predak Domnall Ua Lochlainna, te Muirchertach, predak O'Neilla iz Tír Eógaina. Njegov unuk Flaithbertach Ua Néill bio je kralj Ailecha i vodeća ličnost među Uí Néillima od smrti Máel Sechnailla 1022. godine, ako ne i ranije.

Literatura

Domnall ua Néill
Kraljevske titule
Prethodi:
Muirchertach mac Néill
kralj Ailecha
943–980
Flaithbertach mac Muirchertaig meic Néill (943–949)
Flaithbertach mac Conchobair, Tadg mac Conchobair i Conn mac Conchobair (956–962)
Murchad Glun re Lar mac Flaithbertaigh (962–972)
Slijedi:
Fergal mac Domnaill meic Conaing
Prethodi:
Congalach Cnogba
veliki kralj Irske
956–980
Slijedi:
Máel Sechnaill mac Domnaill