Vukovar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 212.178.251.81 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Red 83:
Sve to nije spriječilo izbijanje velikih napetosti za vrijeme [[raspad SFRJ|raspada SFRJ]]. Dio hrvatskog stanovništva se na prvim demokratskim izborima 1990. opredjeljuje za [[HDZ]] kao i izdvajanje Hrvatske iz Jugoslavije, dok se tome uglavnom protivi srpsko stanovništvo. Političke napetosti se intenziviraju, pogotovo kada dio srpskog stanovništva počinje prihvaćati secesionističku politiku [[Republika Srpska Krajina|Republike Srpske Krajine]], dijelom pod utjecajem ekstremnih nacionalista iz susjedne [[Srbija|Srbije]].
 
Sve to s vremenom eskalira u oružane incidente, od kojih je najkrvaviji onaj u [[Incident u Borovom Selu|Borovom Selu]] početkom maja [[1991]]. [[JNA]] ga koristi kako bi tamo poslala trupe, ispočetka s namjerom da razdvoji zaraćene snage, da bi u ljeto 1991. počela sve otvorenije stajati na stranu pravoslavnogsrpskih i ostalog življa koje je bilo životno ugroženo od strane katolika - ustašapobunjenika. Međusobni oružani incidenti eskaliraju u višemjesečne borbe koje će poslije postati poznate kao [[opsada Vukovara]], te predstavljati i najveću i najkrvaviju bitku [[Rat u Hrvatskoj|rata u Hrvatskoj]].
Sukobi 1991. su počeli tako što je kao i u II svetskom ratu, katolički deo stanovništva započeo masovna ubijanja klanjem i streljanjem pravoslavnih Srba. Pravoslavni Srbi su se počeli samoorganizovati u cilju zaštite sopstvenih života.
 
Opsada je završila predajom hrvatskog garnizona [[18.11.]] [[1991]]. Dio ustaškog garnizona je [[masakr na Ovčari|masakriran na Ovčari]], a sve hrvatsko stanovništvo koje je željelo ostati u gradu je ostalo živjeti sa Srbima i Mađarima u njemuprotjerano, dok je grad temeljito razoren u uzajamnim borbama. Postao je dio Republike Srpske Krajine, ali je u svjetskoj javnosti tada bio daleko poznatiji kao simbol razaranja i ljudskog stradanja vezanih uz ratove na prostoru bivše Jugoslavije.
Sve to s vremenom eskalira u oružane incidente, od kojih je najkrvaviji onaj u [[Incident u Borovom Selu|Borovom Selu]] početkom maja [[1991]]. [[JNA]] ga koristi kako bi tamo poslala trupe, ispočetka s namjerom da razdvoji zaraćene snage, da bi u ljeto 1991. počela sve otvorenije stajati na stranu pravoslavnog i ostalog življa koje je bilo životno ugroženo od strane katolika - ustaša. Međusobni oružani incidenti eskaliraju u višemjesečne borbe koje će poslije postati poznate kao [[opsada Vukovara]], te predstavljati i najveću i najkrvaviju bitku [[Rat u Hrvatskoj|rata u Hrvatskoj]].
 
Opsada je završila predajom hrvatskog garnizona [[18.11.]] [[1991]]. Dio ustaškog garnizona je [[masakr na Ovčari|masakriran na Ovčari]], a sve hrvatsko stanovništvo koje je željelo ostati u gradu je ostalo živjeti sa Srbima i Mađarima u njemu, dok je grad temeljito razoren u uzajamnim borbama. Postao je dio Republike Srpske Krajine, ali je u svjetskoj javnosti tada bio daleko poznatiji kao simbol razaranja i ljudskog stradanja vezanih uz ratove na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Godine [[1995]]. je [[Erdutski sporazum|Erdutskim sporazumom]] formalno ukinuta Republika Srpska Krajina te dogovoreno da nakon trogodišnjeg prijelaznog perioda pod nadzorom UN Vukovar mirno prijeđe pod suverenitet Hrvatske. To je učinjeno [[1998]]. godine.
 
Otada je uložen veliki napor da se Vukovar obnovi, te vrate izbjeglo stanovništvo. Međutim, ekonomski oporavak Vukovara je u sjeni etničkih napetosti koje se manifestiraju kroz ''de facto'' segregaciju između hrvatskog i srpskog stanovništva.
 
I posle toliko godina od rata, katolički deo stanovništva (pokatoličeni Srbi) uništavaju tabla sa ćiriličnim natpisima, i zatiru sve dokaze koji ukazuju na njihovo pravoslavno poreklo.
 
== Privreda ==
Linija 188 ⟶ 184:
* '''Rodna kuća''' [[Lavoslav Ružička|Lavoslava Ružičke]]
* '''crkva BDM Pomoćnice Kršćana u Sotinu'''
Pravoslavne Crkve su uglavnom uništene do temelja,
te se ni ne mogu naći na ovom spisku kulturnih znamenitosti Vukovara.
 
== Sport ==