Mobutu Sese Seko – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 8:
 
Do tada je kongoanska kriza već bila manje-više završena, te je Mobutu - iskazavši se kao izuzetno vješt političar - postao jedan od najdugovječnijih čelnika u Africi. Kao gorljivi antikomunist, uživao je podršku Zapada, ali je to od [[1971]]. godine krio s afričkim nacionalizmom, odnosno politikom kojom su se zabranjivala zapadna imena i odjeću. U okviru te politike Kongo je promijenio ime u Zair.
 
Mobutu je isto tako sagradio [[kult ličnosti]], ali i ideologiju mobutizam, koju su mnogi uspoređivali s [[maoizam|maoizmom]]. Iako gorljivi antikomunist, od početka 1970-ih počeo je blisko surađivati s komunističkom [[NR Kina|NR Kinom]], a postao je i blizak prijatelj rumunjskog komunističkog vođe [[Nicolae Ceausescu]]a.
 
Mobutuova vanjska politika je, pak, bila čvrsto vezana uz SAD, te je od sredine 1970-ih Zair korišten kao baza za tajne operacije protiv prosovjetske vlade u susjednoj [[Angola|Angoli]]. Zbog tih [[hladni rat|hladnoratovskih]] obzira, zapadne vlade se nisu previše osvrtale na Mobutuove često brutalne metode vladavine, pri čemu su često i njegovi najbliži suradnici bili optuživani za izdaju, hapšeni i mučeni.
 
Još je više upadao u oči između velikih prirodnih bogatstatva Konga i sveopćeg siromaštva i nerazvijenosti, odnosno potpune zapuštenosti puteva, škola, bolnica i druge nacionalne infrastrukture. Kongoanska državna uprava je za vrijeme njegove vlasti bila poznata slabim ili nikakvim plaćama, te je vladala sveopća [[korupcija]]. S druge strane, Mobutu je, slično kao i mnogi drugi afrički vođe tog vremena, zgrnuo i u švicarske banke smjestio veliki dio nacionalnog bogaststva, postavši oličenje fenomena koji će se kasnije zvati [[kleptokracija]].
 
 
 
===Vanjski linkovi===