Najamnik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 17:
Najamništvo je u doba [[francuska revolucija|francuske revolucije]] dobilo zao glas, jer su ga idealistički revolucionari smatrali oličenjem ne samo [[ancien regime|starog režima]], nego i inferiornim novim velikim nacionalnim vojskama sastavljenim od [[ročnik|regruta]]. Male profesionalne polu-najamničke vojske koje su podlegle francuskoj revolucionarnoj vojsci na početku [[francuski revolucionarni ratovi|francuskih revolucionarnih ratova]] su im dale za pravo. Negativni stav prema najamnicima je preuzeo i [[marksizam]], tako da se danas vojne formacije koje su neprijateljski raspoložene prema komunizmu i socijalizmu nazivaju ''plaćeničkima''.
 
S druge strane, određene države su iz različitih razloga zadržali određene forme najamništva u svojim oružanim snagama, za što je najpoznatiji primjer [[francuska]] [[Legija stranaca]]. Takve formacije su s vremenom stvorile određenu romantičnu aureolu u popularnoj kulturi, te tako kompenzirale negativne ideološke konotacije.
{{mil-stub}}
 
Nakon drugog svjetskog rata najamništvo se ponovno javlja uslijed specifičnih okolnosti vezanih uz [[dekolonizacija|dekolonizaciju]] i [[hladni rat]]. Mnoge države u Africi koje su stekle nezavisnost nisu imale obučenih profesionalnih oficira niti vojsci, pa su u tu svrhu bile prisiljene koristiti usluge plaćenika iz zapadnih zemalja. Mnoge zapadne vlade su, pak, koristile najamnike i njihove paravojne formacije kako bi prikrile vlastito miješanje u unutrašnje stvari bivših kolonija. Najamnici su posebno na zao glas došli za vrijeme [[kongoanska kriza|kongoanske krize]], [[nigerijski građanski rat|nigerijskog građanskog rata]] i [[gradanski rat u Angoli|građanskog rata u Angoli]].
 
U najnovije doba najamništvo je dobilo novi oblik kroz tzv. [[privatne vojne kompanije]] koje najčešće operiraju kao paravojna formacija, odnosno zaštitarska služba za velike korporacije u kriznim područjima svijeta. Na sebe su skrenuli pažnju svojim učešćem u [[Irak]]u nakon američke invazije i zbacivanja Sadama Huseina.
 
[[category:Vojska]]