Razlike između izmjena na stranici "Prva poslanica Timoteju"

Dodana 604 bajta ,  prije 8 godina
pomalo
(pomalo)
Stručnjaci su se podijelili oko autorstva poslanice. Hrišćanski proučavaoci tradicionalno smatraju da je autor sv. Pavao, kako i piše u početku ove poslanice: "''Pavao, apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše'' (1 Tim 1,1) <ref>www.hbk.hr/biblija</ref>. Tako su smatrali i [[kršćani]] prvih stoljeća.
 
Međutim, u posljednjih 200 godina, sa razvojem [[biblijskibiblijska kriticizamkritika|biblijskogbiblijske kriticizmakritike]] se, javljaju se izraženije sumnje, da pastoralne poslanice nije napisao Pavao. MogućeKritički jeproučavaoci smatraju da ihsu jeneke napisaoposlanice anonimnipripisane kršćaninPavlu, školovanmeđu ukojima duhusu Pavlovaprva nauka.i Smatra[[druga seposlanica Timotiju]], dapisali jeizvesni pastoralnehrišćani poslanicedve napisaoili istitri autorgeneracije posle Pavla.<ref name="Pejgels"/> [[Poslanica Titu]] vrlo je slična Prvoj poslaniciPoslanici Timoteju, budući da dijele slične izraze i sličnu radnju. Neki smatraju da je pastoralne poslanice pisao isti anonimni autor školovan u duhu Pavlova nauka.
 
== Datiranje ==
Oni koji smatraju, da je autor apostol Pavao vrijeme nastanka poslanice smještaju pred kraj njegova života između [[62]]. i [[67]]. godine. Ostali smatraju, da je pisana krajem [[1. stoljeće|I. stoljeća]] ili u prvoj polovici [[2. stoljeće|II. stoljeća]].
 
Oni koji smatraju, da je autor apostol Pavao vrijeme nastanka poslanice smještaju pred kraj njegova života između [[62]]. i [[67]]. godine. Ostali smatraju, da je pisana krajem [[1. stoljeće|I. stoljeća]] ili u prvoj polovici [[2. stoljeće|II. stoljeća]].
 
== Sadržaj ==
 
Timotej se prvi puta spominje u [[Djela apostolska|Djelima apostolskim]] (Dj 16,1). Njegova majka Eunika i baka Loida se spominju u Drugoj poslanici Timoteju (2 Tim 1,5). Timotej je upoznao Pavla, tijekom njegova drugog posjeta Listri. Pavao ga je obratio na [[kršćanstvo]] i postao njegov mentor. Zajedno su išli na brojna misijska putovanja. Timotej je pomagao Pavlu, propovijedao i širio [[Evanđelje]] s njim i pojedinačno.
 
== Analiza ==
 
Pavlove poslanice Timotiju kažu da je Pavle „položio ruke" na mladog preobraćenika Timotija da ga rukopoloži kao svog naslednika, odnosno „nadglednika" (''[[episkopos]]'') pastve, i cilj im je da pokažu da biskupima legitimno pripada „apostolski" autoritet nad "pastvom".<ref name="Pejgels">[http://www.scribd.com/doc/55129006/Elejn-Pejgels-Poreklo-Satane Elejn Pejgels - Poreklo Satane] (scribd)</ref>
 
== Reference ==