Razlike između izmjena na stranici "Prva poslanica Timoteju"

Dodano 105 bajtova ,  prije 9 godina
(struktura)
== Autorstvo ==
 
Stručnjaci su se podijelili oko autorstva poslanice. VećinaHrišćanski smatra,proučavaoci tradicionalno smatraju da je autor sv. Pavao, kako i piše u početku ove poslanice: "''Pavao, apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše'' (1 Tim 1,1) <ref>www.hbk.hr/biblija</ref>. Tako su smatrali i [[kršćani]] prvih stoljeća. Tek se u posljednjih 200 godina javljaju izraženije sumnje, da pastoralne poslanice nije napisao Pavao. Moguće je da ih je napisao anonimni kršćanin školovan u duhu Pavlova nauka. Smatra se, da je pastoralne poslanice napisao isti autor. Poslanica Titu vrlo je slična Prvoj poslanici Timoteju, budući da dijele slične izraze i sličnu radnju.
 
Međutim, u posljednjih 200 godina, sa razvojem [[biblijski kriticizam|biblijskog kriticizma]] se javljaju izraženije sumnje, da pastoralne poslanice nije napisao Pavao. Moguće je da ih je napisao anonimni kršćanin školovan u duhu Pavlova nauka. Smatra se, da je pastoralne poslanice napisao isti autor. Poslanica Titu vrlo je slična Prvoj poslanici Timoteju, budući da dijele slične izraze i sličnu radnju.
 
Oni koji smatraju, da je autor apostol Pavao vrijeme nastanka poslanice smještaju pred kraj njegova života između [[62]]. i [[67]]. godine. Ostali smatraju, da je pisana krajem [[1. stoljeće|I. stoljeća]] ili u prvoj polovici [[2. stoljeće|II. stoljeća]].