Razlike između izmjena na stranici "Prva poslanica Timoteju"

struktura
(struktura)
{{Novi zavjet}}
'''Prva poslanica Timoteju''' je jedna od knjiga [[Biblija|Biblije]] i [[Novi zavjet|Novoga zavjeta]]. Pripada u pastoralne poslanice zajedno s [[Druga poslanica Timoteju|Drugom poslanicom Timoteju]] i [[Poslanica Titu|Poslanicom Titu]]. Tradicionalno se pripisuje [[Sveti Pavao|apostolu Pavlu]], za vrijeme njegova boravka u [[Makedonija (rimska provincija)|Makedoniji]]. Posvećena je [[Timotej]]u, Pavlovom suradniku, koji se tada nalazio u [[Efez]]u. Kratica knjige je 1 Tim.
 
== Autorstvo ==
 
Stručnjaci su se podijelili oko autorstva poslanice. Većina smatra, da je autor sv. Pavao, kako i piše u početku ove poslanice: "Pavao, apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše (1 Tim 1,1) <ref>www.hbk.hr/biblija</ref>. Tako su smatrali i [[kršćani]] prvih stoljeća. Tek se u posljednjih 200 godina javljaju izraženije sumnje, da pastoralne poslanice nije napisao Pavao. Moguće je da ih je napisao anonimni kršćanin školovan u duhu Pavlova nauka. Smatra se, da je pastoralne poslanice napisao isti autor. Poslanica Titu vrlo je slična Prvoj poslanici Timoteju, budući da dijele slične izraze i sličnu radnju.
Oni koji smatraju, da je autor apostol Pavao vrijeme nastanka poslanice smještaju pred kraj njegova života između [[62]]. i [[67]]. godine. Ostali smatraju, da je pisana krajem [[1. stoljeće|I. stoljeća]] ili u prvoj polovici [[2. stoljeće|II. stoljeća]].
 
== Sadržaj ==
Timotej se prvi puta spominje u [[Djela apostolska|Djelima apostolskim]] (Dj 16,1). Njegova majka Eunika i baka Loida se spominju u Drugoj poslanici Timoteju (2 Tim 1,5). Timotej je upoznao Pavla, tijekom njegova drugog posjeta Listri. Pavao ga je obratio na [[kršćanstvo]] i postao njegov mentor. Zajedno su išli na brojna misijska putovanja. Timotej je pomagao Pavlu, propovijedao i širio [[Evanđelje]] s njim i pojedinačno.
 
U ovoj poslanici Pavao ohrabruje Timoteja u njegovom misijskom radu. U to vrijeme, Timotej se nalazio u Efezu. Pavao mu piše, da ostane tamo i nastavi dobar posao. Tri godine je Pavao proveo u Efezu, trudeći se oko širenja kršćanstva i drago mu je, da Timotej nastavlja njegov rad.
U ovoj poslanici Pavao ohrabruje Timoteja u njegovom misijskom radu. U to vrijeme, Timotej se nalazio u Efezu. Pavao mu piše, da ostane tamo i nastavi dobar posao. Tri godine je Pavao proveo u Efezu, trudeći se oko širenja kršćanstva i drago mu je, da Timotej nastavlja njegov rad. Upozorava Timoteja na lažne učitelje i zablude sekte enkratizma, "koji zabranjuju [[brak|ženiti se]] i nameću uzdržavati se od [[hrana|jela]] što ih je [[Bog]] stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu (1 Tim 4,3)." Potiče Timoteja i vjernike, da to odbace. Savjetuje Timoteja, da bude "uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u [[ljubav]]i, u vjeri, u čistoći (1 Tim 4, 12)" i da se posveti čitanju, poticanju i poučavanju. Pavao detaljno piše, koje bi osobine trebali imati crkveni nadglednici (1 Tim 3, 2-7) i [[đakon]]i (1 Tim 3, 8-13). U to vrijeme, bila je rasprava o ulozi žene u Crkvi. Pavao autoritet prepušta muškarcima (1 Tim 2, 12) u skladu s duhom toga vremena. I muškarce i žene poziva na [[molitva|molitvu]] i dolično ponašanje. Razboritost i stidljivost su važniji od skupocijenih odijela i [[nakit]]a (1 Tim 2,9). Pavao piše o ponašanju prema različitim grupama u Crkvi, o starcima, udovicama, robovima, stariješinama, [[obitelj]] skim odnosima: "Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika (1 Tim 5,8)". Bogatim kršćanima savjetuje, da ne budu bahati i da se uzdaju u [[Bog]]a, a ne u nesigurno bogatstvo (1 Tim 6,18). U zaključku ohrabruje i potiče Timoteja: "Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima! (1 Tim 6, 11-12).
 
Pavao upozorava Timoteja na lažne učitelje i zablude sekte [[enkratiti|enkratizma]], "koji zabranjuju [[brak|ženiti se]] i nameću uzdržavati se od [[hrana|jela]] što ih je [[Bog]] stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu (1 Tim 4,3)." Potiče Timoteja i vjernike, da to odbace. Savjetuje Timoteja, da bude "uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u [[ljubav]]i, u vjeri, u čistoći (1 Tim 4, 12)" i da se posveti čitanju, poticanju i poučavanju. Pavao detaljno piše, koje bi osobine trebali imati crkveni nadglednici (1 Tim 3, 2-7) i [[đakon]]i (1 Tim 3, 8-13).
 
U to vrijeme, bila je rasprava o ulozi [[žene]] u Crkvi. Pavao autoritet prepušta muškarcima (1 Tim 2, 12) u skladu s duhom toga vremena. Autor poslanice, bio to Pavle ili neko drugi, naglašava antifeministički pogled: »''Neka žena uči u tišini uz svu pokornost. Ne dopuštam nijednoj ženi da podučava ili da ima vlast nad muškarcima; ona treba da ćuti''.« <ref>I Timotije 2 :11—12.</ref>
 
Pavao piše o ponašanju prema različitim grupama u Crkvi, o starcima, udovicama, robovima, stariješinama, [[obitelj]]skim odnosima: "''Ako li se tkogod za svoje, navlastito za ukućane, ne stara, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika'' (1 Tim 5,8)". Bogatim kršćanima savjetuje, da ne budu bahati i da se uzdaju u [[Bog]]a, a ne u nesigurno bogatstvo (1 Tim 6,18). U zaključku ohrabruje i potiče Timoteja: "''Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!'' (1 Tim 6, 11-12).
 
== O Timoteju ==
 
Timotej se prvi puta spominje u [[Djela apostolska|Djelima apostolskim]] (Dj 16,1). Njegova majka Eunika i baka Loida se spominju u Drugoj poslanici Timoteju (2 Tim 1,5). Timotej je upoznao Pavla, tijekom njegova drugog posjeta Listri. Pavao ga je obratio na [[kršćanstvo]] i postao njegov mentor. Zajedno su išli na brojna misijska putovanja. Timotej je pomagao Pavlu, propovijedao i širio [[Evanđelje]] s njim i pojedinačno.
 
== Reference ==