Titanit – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Mijenja: ar:تيتانايت
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: fa:تیتانیت; kozmetičke promjene
Red 41:
'''Titanit''' ili '''sfen''' (naziv koji se češće koristi u anglo-američkim znanstvenim krugovima) je [[kalcij]]sko-[[titanij]]ski [[nezosilikati|nezosilikat]], s kemijskom formulom <tt>CaTi[SiO<sub>4</sub>]O</tt>. Tragovi [[željezo|željeza]] i [[aluminij]]a također mogu biti prisutni u kristalima. Također su česti i tragovi elemenata rijetkih zemalja, kao što su [[cerij]] i [[itrij]].
 
Ime ''sfen'' izbačeno je iz službene upotrebe (od strane Međunarodne mineraloške udruge - komisije za nove minerale i mineralna imena ([http://www.geo.vu.nl/users/ima-cnmmn/IMA-list.pdf CNMMN objašnjenje])); a titanit je odobreno ime. No, sfen je i dalje ostao kao neformalno ime za dragulje titanita.
 
Titanit je dobio ime po titanu kojeg sadrži. Pojavljuje se kao proziran do poluproziran [[monoklinski kristalni sustav|monoklinski]] kristal, crvenkaste, smeđe, sive, žute, zelene ili crvene boje. Ti kristali su tipični [[sfenoidi]] (grč. ''sphenos'' = klin), tj. klinastog habitusa i često dolaze kao [[sraslaci]]. U poprečnom presjeku imaju oblik romba. [[Sjaj]] mu je dijamantno blještav, a na svježim prijelomima smolast do mastan, ima [[Mohsova skala tvrdoće|tvrdoću]] 5.5 i jasnu [[kalavost]]. Pokazuje ekstremno veliki [[dvolom]] svjetlosti - interferira u bijelim bojama višeg reda.
 
Prozirni uzorci pokazuju jak [[pleokroizam|trikroizam]]. Zahvaljujući brzohladećem efektu željeza, titanit ne fluorescira pod [[UV-zračenje]]m. Neki titaniti mogu biti metamiktni.
Red 55:
 
== Upotreba ==
Titanit je izvor TiO<sub>2</sub>, kojeg koristimo kao bjelilo (ima veliki [[albedo]]), a također (titanit) je cijenjen u draguljarstvu, kada je posve čist.
Kao dragi kamen, cijenjen je zbog jake disperzivne moći (0.051, B do G interval), koja je slična onoj kod [[dijamant]]a. Nažalost, njegova krtost i mala tvrdoća onemogućuju nam odgovarajuću upotrebu titanita kao kamena za prstenje: sfen je mnogo pogodniji za, npr. lustere i lampe ili broševe, ili ga se koristi u kolekcionarske svrhe.
 
Red 68:
[[es:Titanita]]
[[et:Titaniit]]
[[fa:تیتانیت]]
[[fr:Titanite]]
[[he:טיטניט]]