Informbiro – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m dodana kategorija Historija Balkana pomoću gadgeta HotCat
Red 11:
== Osnivanje Informbiroa ==
 
Posle rata, Staljin je nameravao da stvori neki organ sličan Kominterni. ToO novostvaranju telojedne imalotakve jeorganizacije zadatakrazgovarao daje svei komunističkesa partijeTitom staviprilikom podsusreta diktatu Moskvi [[Sovjetski1945]]. Savez|Sovjetskoggodine, Savezaa zatim i [[1946]]. godine kada im se pridružio i sekretar KP Bugarske i bivši sekretar Kominterne [[Georgij Dimitrov]].
 
O stvaranju jedne takve organizacije razgovarao je i sa Titom prilikom susreta u Moskvi [[1945]]. godine, a zatim i [[1946]]. godine kada im se pridružio i sekretar KP Bugarske i bivši sekretar Kominterne [[Georgij Dimitrov]].
 
Staljin je predlagao da se stvori telo informativnog karaktera, koje bi se s vremena na vreme sastajalo, izmenjivalo iskustva i donosilo neke zaključke. Ovo novo telo je osnovano u jesen, [[27. septembar|27. septembra]] [[1947]]. godine u [[Poljska|Poljskoj]], a imalo je naziv Komunistički informacioni biro (Kominformacioni biro).
 
Kominform je bilo dobrovoljno udruženje komunističkih [[partija]] u svrhu razmena informacija i održavanja dobrih odnosa.
 
Sastanak Kominforma, koji tada još nije bio osnovan, pa se zato spominju samo 3 sastanka (zasedanja) IB-a, otpočeo je u zapadnoj Poljskoj, krajem [[septembra]] [[1947]]. godine, u maloj banji Škljarska Poremba. Sastanku su prisustvovali u ime Svesavezne komunističke partije (boljševika) (SKP(b)) [[Andrej Ždanov]] i [[Georgij Maljenkov]], u ime [[KPJ]] [[Edvard Kardelj]] i [[Milovan Đilas]], u ime bugarske radničke partije [[Vlko Červenkov]] i [[Vasilij Potpomov]], u ime KP Rumunije [[Georgi Georgiju Dež]] i [[Ana Pauker]], u ime KP Mađarske [[Matijaš Farkaš]] i [[Johan Revaj]], u ime KP Poljske [[Vladimir Gomulka]] i [[Harold Minc]], u ime KP Čehoslovačke [[Rudolf Slanski]] i [[Ševaj Baštovanski]], u ime KP Francuske [[Žak Diklo]] i [[Etijen Fažon]] i u ime KP Italije [[Luiđi Longo]] i [[Edvardo Reale]].