Razlike između izmjena na stranici "Jon"

Obrisana 164 bajta ,  prije 10 godina
m
robot Dodaje: ia:Ion; kozmetičke promjene
m (r2.7.1) (robot Mijenja: be:Іон)
m (robot Dodaje: ia:Ion; kozmetičke promjene)
 
[[Datoteka:Nitrate-ion-elpot.png|thumb|Nitratni jon]]
'''Ion''' ili '''jon''' je naelektrisani [[atom]] ili grupa atoma. Proces stvaranja jona iz neutralnih čestica naziva se ''jonizacija''. Ma kako nastalo, jonsko naeletrisanje potiče od gubitka ili dobitka [[elektron]]a. Negativno naelektrisan jon se zove ''anjon'', jer ga privlači pozitivno naelektrisana [[Anoda|anoda]], a pozitivno naelektrisan jon je ''katjon'', jer ga privlači negativno naeletrisana [[Katoda|katoda]].
 
== Istorija ==
Jone je prvi pominjao [[Majkl Faradej]] oko [[1830]]. kako bi opisao čestice koje se kreću prema katodi ili anodi. Ipak, mehanizam po kome se ovo dešava nije opisan sve do [[1884]]. kada ga je [[Svante Arenijus]] (''Svante August Arrhenius'') opisao u doktorskoj disertaciji na [[Univerzitet u Upsali|Univerzitetu u Upsali]]. Njegova teorija prvobitno nije bila prihvaćena (ocenjen je najmanjem prolaznom ocenom) ali je kasnije dobio [[Nobelova nagrada za hemiju|Nobelovu nagradu za hemiju]] [[1903]]. za istu disertaciju.
 
== Jonizacioni potencijal ==
 
'''Jonizacioni potencijal''' ili '''energija jonizacije''', predstavlja rad koji se izvrši prilikom uklanjanja jedanog elektrona iz datog sistema, dakle rad da se stvori određeni jon. (To je rad da se eletron odvede na beskonačno veliko rastojanje.) Kod čvrstih tela i tečnosti jonizacioni potencijal zavisi od lokalnih uslova pa ne predstavlja naročito stabilnu konstantu. Međutim za izolovani atom (dakle, atom u gasnoj fazi na vrlo niskom pritisku) jonizacioni potencijali su karakteristične konstante koje ima smisla tabulirati.
== Etimologija ==
 
Reč ''jon'' je ime koje je nadenuo Majkl Faradej, od [[Grčki jezik|grčke]] reči ''ἰόνἰόν'', neutralni prezent particip od ''ἰέναιἰέναι'', „ići“, stoga „koji ide“. Tako, ''anjon'', ''ἀνιόνἀνιόν'', i ''katjon'', ''κατιόνκατιόν'', znači „(stvar koja) ide gore“ i „(stvar koja) ide dole“, redom, i ''anoda'', ''ἄνοδοςἄνοδος'', i ''katoda'', ''κάθοδοςκάθοδος'', znači „ide gore“ i „ide dole“, redom, od ''ὁδόςὁδός'', „put“.
 
[[Kategorija:Elektrohemija]]
[[ht:Anyon]]
[[hu:Ion]]
[[ia:Ion]]
[[id:Ion]]
[[io:Iono]]
108.812

izmjena