Yuan Zhao – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {| cellpadding=3px cellspacing=0px bgcolor=#f7f8ff style="float:right; border:2px solid; margin:5px;" <!-- |colspan=2 align=center style="border-top:1px solid"|INSERT IMAGE HERE |...
(nema razlike)

Verzija na datum 4 juni 2011 u 11:11

(Bei) Wei Youzhu ((北)魏幼主)
Porodično ime: Yuan (元, yuán)
Osobno ime: Zhao (釗, zhāo)
Posthumno ime: Nema

Yuan Zhao (元釗) (526 – 17. maj 528[1]), također poznat i kaoYouzhu (幼主, doslovno "mladi gospodar"), bio je kratkotrajni car kineske/Xianbei dinastije Sjeverni Wei. Bio je sin Yuan Baohuija (元寶暉), princa od Lintaoa, unuka cara Xiaowena. U vrijeme njegovog rođenja je vladao car Xiaoming. Njega je 528. dala otrovati supruga carica Hu. S obzirom da car nije imao sinova, carica Hu je ispočetka nastojala jednu od njegovih kćeri proglasiti "sinom", ali je, nakon što je prevara razotkrivena, za cara odabran 2-godišnji Yuan Zhao. Njegova vladavina je, pak, bila kratkog vijeka; prijestolnicu Luoyang je zauzela pobunjenička vojska pod Erzhu Rongom te svrgnula cara i caricu majku. Novim je carem proglašen Yuan Ziyou. Carica Hu i bivši car su potom bačeni u Žutu rijeku gdje su se utopili.

Kraljevske titule
Prethodi:
Car Xiaoming od Sjevernog Weija[2]
car Sjevernog Weija
528
Slijedi:
Car Xiaozhuang od Sjevernog Weija

Napomene i reference

  1. 兩千年中西曆轉換
  2. Carica majka Hu je prvotno carem proglasila Xiaomingovog "sina" (zapravo kćer), ali odmah nakon toga priznala da je dijete žensko, te za cara proglasila Yuan Zhaoa. Neimenovana Xiaomingova kćer se od nekih historičara može nazvati "carem" i Yuan Zhaovim prethodnikom, ali je to prilična rijetkost.