Elaine Pagels – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
prošireno
Red 1:
[[Datoteka:Elaine Pagels.jpg|thumb|Profesorica Elaine Pagels]]
'''Elaine Pagels''' (transkribovano '''Elejn Pejgels''', rođ.rođena kao Elaine Hiesey [[13. februarafebruar]]a [[1943]]. ) je američka istoričarka religije i univerzitetska profesorica čije je glavno polje istraživanja istorija [[Rano hrišćanstvo|ranog hrišćanstva]], a posebno [[gnosticizam]].
 
== Život ==
 
[[1965]]. godine je upisala postdiplomske studije istorije hrišćanstva na Harvardskom univerzitetu. Za temu doktorske disertacije, koju je pisala na [[Harvard]]u i [[Oksford]]u, je uzela spor između gnostičkog i ortodoksnog hrišćanstva. [[1969]]. se udala za poznatog američkog fizičara [[Heinz Pagels|Hajnca Pagelsa]], s kojim je imala sina. Oboje su umrli u periodu od godinu dana - sin od bolesti, a muž u planinarskoj nesreći, a što je Pagels inspirisalo da ponovno istraži sopstvenu duhovnost i napiše ''[[Poreklo satane]]''.
 
Doktorirala je na Harvardu [[1970]]. i prihvatila mesto nastavnika u Koledžu Barnard, [[Univerzitet Kolumbija]]. Po objavljivanju dveju stručnih knjiga o ranom hrišćanskom gnosticizmu<ref>E. Pagels, The Johannine Gospel Exegesis (Nashville, 1973); The Gnostic Paul: Gnostic Exegesis of the Pauline Letters, (Philadelphia, 1975).</ref>, [[1975]]. je primila stipendije (od Američkog saveta učenih društava i od Američkog filozofskog društva) kako bih mogla da proučava rukopise [[knjižnica Nag Hamadi|knjižnice Nag Hamadi]] u Koptskom muzeju u [[Kairo|Kairu]]. Učestvovala je u pripremanju prvog celokupnog izdanja na engleskom, objavljenog u Sjedinjenim Državama [[1977]]. godine.
 
== Dela ==
 
Njene najpoznatije knjige su:
Linija 10 ⟶ 18:
Polazeći od teze o političkoj suštini religijskih institucija, Elejn Pejgels razotkriva osnovne dogme zvaničnog hrišćanstva kao političke mitove stvorene da bi se učvrstila prevlast grupe vodećih ideologa u crkvenoj hijerarhiji.<ref>[http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Elejn-Pejgels-Gnosticka-jevandjelja_4445 Elejn Pejgels - Gnostička jevanđelja]</ref>
 
1969. se udala za poznatog američkog fizičara [[Heinz Pagels|Hajnca Pagelsa]], s kojim je imala sina. Oboje su umrli u periodu od godinu dana - sin od bolesti, a muž u planinarskoj nesreći, a što je Pagels inspirisalo da ponovno istraži sopstvenu duhovnost i napiše ''Poreklo satane''.
 
== Izvori ==