Pauci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: mrj:Ӓнгӹремшӹвлӓ
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: pnb:مکڑی; kozmetičke promjene
Red 20:
'''Pauci''' (Araneae) je najpoznatija i najbrojnija grupa (oko 40 000 vrsta) paukolikih [[životinje|životinja]] za koju je karakteristično da imaju posebne paučinaste [[žlijezda|žlijezde]]. Tijelo im je izgrađeno od dva dijela, prozome i opistozome. Dijelovi su spojeni uskim dijelom zvanim drška (pedicel). [[Ekstremiteti]] su prisutni na prozomi. Većinom su kopnene životinje (u pojedinačnim slučajevima mogu sekundarno prijeći na život u vodi), veličine od 0,4 mm pa i do 10 cm. Rasprostranjeni su svugdje gdje ima [[kukci|kukaca]], a posebno u [[tropski predjeli|tropskim predjelima]]. Većina pauka su [[mesojedi]] i hrane se različitim kukcima koje hvataju u mreže ispletene od [[paučina|paučine]].
 
== Vanjska anatomija ==
 
Tijelo je podjeljeno na dva dijela spojena drškom. To su:
 
* [[prozoma]] koja je podijeljena na dijelove i na kojoj se nalazi 6 pari ekstremiteta, [[oči]] i dijelovi [[usta]]:
 
* [[opistozoma]] koja nije podijeljena na dijelove i nema ekstremitete već se na njenom zadnjem dijelu, s trbušne strane nalazi 2-3 para paučinastih bradavica na kojima se nalazi veliki broj (i do 300) otvora paučinastih žlijezda; na trbušnoj strani nalazi se i [[spolni otvor]] kao i [[plućni otvor]]i.
 
Prvi par ekstremiteta su helicere, kao kod svih paukolikih životinja (Chelicerata) i nalaze se iznad i ispred usta od kojih su odvojene rostrumom (gornja usna). Pomoću njih pauci hvataju plijen, a zatim ga ubadaju čvrstom, zašiljenom kandžicom. Blizu vrha kandžice nalazi se otvor [[otrov|otrovne]]ne žlijezde koji paralizira i usmrćuje plijen.
 
Drugi par ekstremiteta na prozomi su [[pedipalpi]], smješteni su bočno od usta. Kod ženki se ovaj par ekstremiteta ne razlikuje znatno od ostalih nogu za hodanje, dok kod mužjaka ima ulogu kopulatornog organa u parenju.
Red 65:
== Izvori ==
{{izvori}}
[[Kategorija:Paučnjaci]]
[[Kategorija:Pauci]]
 
== Vanjski linkovi ==
{{WProjekti
Linija 83 ⟶ 80:
}}
 
[[Kategorija:Paučnjaci]]
[[Kategorija:Pauci]]
 
{{Link FA|de}}
Linija 162 ⟶ 161:
[[pcd:Àrin·nhie]]
[[pl:Pająki]]
[[pnb:مکڑی]]
[[pt:Aranha]]
[[qu:Awaq uru]]