Difference between revisions of "Vojislav Šešelj"

ažuriranje
(ažuriranje)
|website = [http://www.vseselj.com/ www.vseselj.com]}}
 
'''Vojislav Šešelj''' ([[Sarajevo]], [[11. 10.|11. oktobar]] [[1954]].), je [[Srbija|srpski]] nacionalistički političar, [[četnici|četnički]] vojvoda i predsjednik [[Srpska radikalna stranka|Srpske radikalne stranke]], poznat po svome zalaganju za stvaranje [[Velika Srbija|Velike Srbije]] i čovek koji je obrukao tribunal u Hagu, pokazavši da je u pitanju politički i marionetski sud koji podiže lažne optužnice i dovodi lažne svedoke.
 
Pred [[Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju|Međunarodnim krivičnim sudom]] je optužen, kao jedan od učesnika [[udruženi zločinački poduhvat|udruženog zločinačkog poduhvata]], za [[ratni zločin|ratne zločine]] počinjene protiv civilnog stanovništva Hrvatske, Vojvodine i BiH.
 
Prema optužnici, Šešelj je, kao značajna politička ličnost, propagirao ujedinjenje "svih srpskih zemalja" u homogenu srpsku državu i, sam ili sa ostalim zajedničkog zločinačkog poduhvata, "učestvovao u regrutovanju, formiranju, finansiranju, snabdevanju i usmeravanju srpskih dobrovoljaca povezanih sa SRS, obično nazivanih 'četnici' ili 'šešeljevci'".<ref name="optužnica"/> Lideru SRS se na teret stavlja i da je propagirao rat i podjarivao mržnju prema nesrbima i podsticao svoje dobrovoljce i druge srpske snage da počine zločine. Tužilaštvo tvrdi da je Šešelj indoktrinisao doborovljce svojom ekstremističkom retorikom radi "uključivanja u nasilno uklanjanje nesrpske populacije sa ciljanih teritorija".<ref name="optužnica"/> Na poluvremenu suđenja, u maju 2011., zaključeno je da Šešelj ostaje u pritvoru Haškog tribunala jer je Pretresno veće odbacilo njegov zahtev po pravilu 98 bis za oslobađajućom presudom<ref>[http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/optuzba-quottrostuki-seseljev-doprinos-zlocinimaquot.25.html?cat_id=1&news_id=12589 OPTUŽBA: "TROSTUKI ŠEŠELJEV DOPRINOS ZLOČINIMA"] Sense Agency, 8.3. 2011. Preuzeto 25.5.2011.</ref> po završetku dokaznog postupka optužbe. Sudije su bili složni u nalazu da je predočeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi "razumno veće moglo da zaključi" da su počinjeni zločini progona, ubistva, mučenja, okrutnog postupanja, deportacija, prisilnog premeštanja, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uništavanja verskih objekata i pljačke u opštinama u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, navedenim u optužnici protiv lidera srpskih radikala.<ref>[http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/odbijen-seseljev-zahtev-za-oslobadjajucom-presudom.25.html?cat_id=1&news_id=12750 ODBIJEN ŠEŠELJEV ZAHTEV ZA OSLOBAĐAJUĆOM PRESUDOM] Sense Agency, 4.5. 2011. Preuzeto 25.5.2011.</ref>
 
7. 11. 2014. je pušten zbog medicinskih razloga pušten iz pritvora na lečenje.
 
== Reference ==