Razlike između izmjena na stranici "Prva Petrova poslanica"

Dodana 853 bajta ,  prije 10 godina
nema sažetka uređivanja
Poslanica je do nas došla s Petrovim potpisom i autoritetom (Petar – apostol [[Isus Krist|Isusa Krista]]). Međutim, vrlo je vjerojatno da je u taj posao bio upleten i Silvan.
 
Dve ili tri generacije posle Pavla, izvesni hrišćani su pisali poslanice pripisane Petru i Pavlu, među kojima su Prva Petrova poslanica. Ove poslanice, kasnije uključene u Novi Zavet, za koje mnogi veruju da su ih napisali sami apostoli, predstavljaju pokušaj da se sagradi most između apostola i novije generacije hrišćana.<ref name="Pejgels">[http://www.scribd.com/doc/55129006/Elejn-Pejgels-Poreklo-Satane Elejn Pejgels - Poreklo Satane] (scribd)</ref>
 
== Naslovnici ==
=== Teologija – poruka knjige ===
* Prvom Petrovom poslanicom sam autor nas poziva na kršćansku poniznost (2,12-3,9), opominje nas da trebamo biti ustrajni u molitvi (4,7; 5,8) kako bi pružili otpor zlu, odnosno nepopuštanje đavlu (5, 8.9).
 
== Analiza ==
 
Stručnjaci za Novi Zavet ističu da ova poslanica predstavljaju Petra kako, što je teško poverovati, podstiču vernike da prihvate rimske konvencije.<ref>David L. Balch, ''Let Wives Be Submissive: The Domestic Code in I Peter''. Chico, CA: Scholars Press, 1982.</ref><ref>John Elliott, ''A Home for the Homeless: A SociologicaI Exegesis of 1 Peter, Its Situation and Strategy''. Philadelphia: Fortress, 1981.</ref> Tako, na primer, u Prvoj Petrovoj Poslanici, „Petar" govori vernicima: „''Budite dakle pokorni svakoj vlasti čovečijoj, Gospoda radi: ako caru, kao gospodaru''" (2: 13). „Petar" takođe insistira da vernici prihvate glavne odgovornosti domaćeg života: „''Tako i vi žene budite pokorne svojim muževima, da ako koji i ne veruje Reči''..." (3:1); a muževi će „''poštovati žene kao slabiji sud''" (3:7). Robovi moraju služiti gospodare, kao da služe samog Gospoda, a gospodari, za uzvrat, ne smeju zlostavljati svoje robove; deca moraju roditelje slušati i podrediti im se. (22: 18-22; 5:5).
 
== Izvori ==