Hiralnost molekula – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 7:
Za neku supstancu kažemo da je optički aktivna ako ima osobinu da obrće ravan polarizovane [[svjetlost]]i koja se propušta kroz tu supstancu. Ravan se obrće za neki [[ugao]] koji može biti u smjeru kazaljke na satu ili suprotnom smjeru. Polarizovna svjetlost je monohromatska svjetlost čije se oscilacije vrše samo u jednoj ravni normalnoj na pravac prostiranja.
 
Enantiomeri imaju mnoge zajedničke osobine- imaju istu tačku ključanja, tačku topljenja i istu rastvorljivost. Ustvari, sve fizičke osobine enantiomera su iste, izuzev načina na koji reaguju sa '''ravni polarizovane svjetlosti.'''
Šta je to "ravan polarizovane svjetlosti"? Obična svjetlost oscilira u svim smjerovima. Ravan polarizovane svjetlosti (ili jednostavnije- polarizovana svjetlost) se širi samo u jednoj ravni. Polarizovana svjetlost nastaje pri propuštanju obične svjetlosti kroz polarizer.
 
Efekat polarizovanih leća možemo iskusiti sa polarizovanim sunčanim naočalama. Naime, polarizovane sunčane naočale dopuštaju svjetlosti da se širi samo u jednom smjeru da bi prošla kroz njih, tako da blokiraju reflektivnost bolje od nepolarizovanih naočala.
1815.godine, Jean-Baptiste Biot je otkrio da određene organske supstance iz prirode, kao što su kamfor i ulje terpentina, mogu da rotiraju ravan polarizovane svjetlosti. Primijetio je da neki spojevi rotiraju ravan u smjeru kazaljke na satu, dok neke u obrnutom smjeru kazaljke na satu, dok je neke nisu zakretale uopće. Pretpostavio je da sposobnost rotacije ravni polarizovane svjetlosti se može pripisati nekim asimetričnostima u melekulu. Kasnije je utvrđeno da asimetričnost molekula je povezano sa spojevima koji imaju jedan ili više asimetričnih centara.
Kada polarizovana svjetlost prođe kroz rastvor ahiralnih molekula, izranja opet kroz njega bez promjene ravni polarizacije. Ahiralni spojevi ne rotiraju ravan polarizacije.
 
Kakogod, kada polarizovana svjetlost prođe kroz rastvor hiralnog spoja, svjetlost koja izroni je promijenjene ravni polarizacije. Prema tome, hiralni spojevi rotiraju ravan polarizacije. Hiralni spojevi mogu da rotiraju ravan polarizacije u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto. Ako se jedan enantiomer rotira u smjeru kazaljke na satu, njegova "slika u ogledalu" će se rotirati isto toliko u smjeru suprotnom smjeru kazaljke na satu.
 
Za spoj koji rotira ravan polarizovane svjetlosti se kaže da je '''optički aktivan'''. Drugim riječima, hiralni spojevi su optički aktivni, a ahiralni spojevi su '''optički neaktivni.'''
 
Ako optički aktivan spoj rotira ravan polarizovane svjetlosti u smjeru kazaljke na satu, onda je on "desni", odn. "desnozakrećući", označen sa (+). Ako rotira ravan polarizovane svjetlosti u suprotnom smjeru kazaljke na satu, onda je on "lijevi", odn. "Lijevozakrećući",označen sa (-).
(+) i (-) simboli ukazuju na smjer u kojem se optički aktivni spojevi rotiraju ravan polarizacije.
A.F.
== Objašnjenje pojma hiralnosti ==
Kod [[atom]]a [[ugljenik]]a koji gradi četiri jednostruke veze dolazi do sp<sup>3</sup> [[hibridizacija orbitala|hibridizacije]], pri čemu su četiri sp<sup>3</sup> hibridne orbitale raspoređene [[tetraedar]]ski u prostoru. U slučaju molekula u kome ugljenik gradi četiri jednostruke veze, atomi ili atomske grupe koje se vezuju sa atom ugljenika su raspoređene u prostoru tetraedarski, tj. atom ugljenika se nalazi u centru tetraedra, a atomske grupe na vrhovima tog tetraedra.