Archaeopteryx – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Dodaje: az:Arxeopteriks
Nema sažetka izmjene
Red 17:
'''Praptica''' ili '''arheopteriks''' ([[latinski|lat]]. Archaeopteryx lithographica) je najstarija poznata ptica. Sedam primjeraka arheopteriksa pronađeno je u vapnenačkim naslagama u blizini Eichstätta i Solnhofna u Bavarskoj u južnoj Njemačkoj.
 
Praptica se razvila od [[dinosaur]]a teropoda, te predstavlja prijelazni oblik između [[ptica]] i [[gmaz]]ova. Imala je [[krila]] i bila je pokrivena [[perje]]m. Živjela je prije približno 145 milijuna godina u kasnom dijelu geološkog razdoblja [[Jura|Jure]]. Nije poznatoArchaeopteryx je li arheopteriks mogao zaista letjeti, ili je samo poskakivao naokolo i jedriopribližno sa200 stabalakm/h.
 
 
Fosilni ostaci sačuvali su osim [[kostur]]a još i otisak perja, što ukazuje na pripadnost pticama. Znakovi pripadnosti gmazovima su čeljust sa [[zub]]ima u [[alveola|alveoli]], te rep dug oko 30 cm sa oko 20 ili 21 kralješkom (cijela praptica bila je duga oko pola metra). [[Grudna kost]] joj je još uvijek slabo razvijena, kosti zastopalja (metatarsus) i zapešća (metacarpus) pak još nisu razvijene. Na ima tri jednostavna prsta s kandžama za pridržavanje. Arheopteriks je jedini poznati predstavnik podrazreda [[Sauriurae]] odnosno [[Archaeornithes]]. U drugi podrazred [[Odonthognathae]] ubrajaju se dvije vrste arheopteriksa iz razdoblja [[kreda|krede]].