Stanište – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ka:ბიოტოპი
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: pfl:Biotop; kozmetičke promjene
Red 3:
Svaki organizam živi u određenom tipu životnog staništa, u jednom [[jezero|jezeru]], [[reka|reci]] ili [[pustinja|pustinji]], i tu ga je moguće lako pronaći.
 
'''Ekološka niša''', međutim podrazumeva ne samo fizički prostor u kome živi neki [[ organizam]], već i njegovu funkcionalnu ulogu u [[biocenoza|životnoj zajednici]] (npr. vrstu ishrane), kao i položaj koji zauzima u odnosu na ekološke faktore. Ekološka niša govori o ulozi jedne vrste u [[ekosistem]]u. Često se govori da neka vrsta zauzima određenu ekološku nišu, što zapravo znači da se ona razlikuje od druge vrste u pogledu npr. načina ishrane, perioda aktivnosti, korišćenja različitih skloništa i dr. Slikovito objašnjeno – pojam životnog staništa jednog organizma možemo shvatiti kao njegovu ''adresu'', a ekološku nišu kao ''profesiju''.
Svako životno stanište naseljeno je određenom kombinacijom biljnih i životinjskih [[vrsta]] – životnom zajednicom (biocenozom).
 
Životna zajednica i stanište ne mogu postojati odvojeno, već su povezane u celinu u kojoj je biocenoza biotička, a biotop abiotička komponenta. Životnu zajednicu odlikuje, pre svega, određena struktura koju sačinjavaju odgovarajuće ekološke niše, sastav vrsta i dr.
 
== Areal ==
 
Pojam staništa treba odvojiti od pojma [[areal]]a vrste. Areal je prostor ili oblast na [[Zemlja|Zemlji]] koju jedna vrsta naseljava. U okviru areala jedne vrste mogu da se nađu različita staništa. Granice areala neke vrste predstavljaju u stvari granice njene rasprostranjenosti. Vrste koje su vrlo široko rasprostranjene su [[kosmopolit]]i. Nasuprot njima su [[endemit]]i, vrste koje naseljavaju samo jednu, često usku oblast. Endemiti nastaju izolovanjem oblasti u kojima se zadržavaju vrste kojih nema u drugim oblastima. Vrste koje se sreću u samo određenim staništima i predstavljaju ostatke izumrlih vrsta koje su živele u ranijim geološkim periodima nazivaju se [[relikt]]i. Zaštiti tih vrsta mora se pokloniti posebna pažnja.
 
== Literatura ==
 
* Janković, M.,Đorđević, V: ''Primenjena ekologija'', Naučna knjiga, Beograd, 1981.
* Đukanović, Mara: ''Ekološki izazov'', Beograd, 1991.
* Stanković, S: ''Ekologija životinja'', Beograd, 1979.
* Janković, M: ''Fitoekologija'', Beograd, 1986.
 
[[CategoryKategorija: Ekologija]]
[[CategoryKategorija: Ekosistem]]
 
[[bg:Биотоп]]
Red 52:
[[no:Biotop]]
[[oc:Biotòp]]
[[pfl:Biotop]]
[[pl:Biotop]]
[[pt:Biótopo]]