Clement Attlee – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Infookvir političar |ime= Clement Richard Attlee |datum rođenja=3. siječnja 1883. |mjesto rođenja={{flagicon|VB}} London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo |...
(nema razlike)

Verzija na datum 1 maj 2011 u 16:05

Clement Richard Attlee, 1. baron Attlee (Putney, London, 3. siječnja 1883. - London, 8. listopada 1967.) je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva od 1945. do 1951. Attleeovi laburisti su uvjerljivo porazili Chruchilla koji je vodio UK kroz Drugi svjetski rat. Attlee je bio prvi laburistički ministar koji je odslužio cijeli mandat u Parlamentu i prvi laburist koji je imao većinu u Parlamentu.

Clement Richard Attlee
Clement Attlee

Mandat
27. srpnja 1945. – 26. listopada 1951.
Zamjenik Herbert Morrison
Prethodnik Winston Churchill
Nasljednik Winston Churchill

Rođenje 3. siječnja 1883.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 8. listopada 1967.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Politička stranka Laburistička stranka
Supružnik Violet Attlee
Zanimanje odvjetnik
Vjera anglikanac

Attleeova vlada donijela je poslijeratni konsenzus (koji je do dolaska Margaret Thatcher na vlast konzervativaca bio prihvaćen od svih stranaka), provela je nacionalizaciju velikih industrijskih postrojenja i provela je dekolonizaciju Indije, Burme, Cejlona i Pakistana.

Na glasovanju na MORI-evim stranicama, Attlee je proglašen najefikasnijim britanskim premijerom 20. stoljeća, iznad Winstona Churchilla, Davida Lloyda Georgea i Margaret Thatcher.

Izvori