Razlike između izmjena na stranici "Elektroosmoza"

Dodano 765 bajtova ,  prije 9 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: {{Radovi u toku}} '''Elektroosmoza''' predstavlja kretanje tečnosti koje se deava pod uticajem napona na poroznom materijalu, kapilarima, membrani, mikrokanalu ili drugom provodniku ...)
 
{{Radovi u toku}}
'''Elektroosmoza''' predstavlja kretanje tečnosti koje se deavadešava pod uticajem napona na poroznom materijalu, kapilarima, membrani, mikrokanalu ili drugom provodniku tečnosti.
Elektroosmotički tok je najznačajniji u malim kanalima. Elektroosmoza predstavlja važnu komponentu u tehnikama hemijskog razdvajanja kao to je kapilarna elektroforeza. Elektroosmotički tok se može odigrati u prirodnoj nefiltriranoj vodi kao i u puferima.
 
Elektroosmoza je prvi put primjećena 1809. godine kada je pokazano da voda može da protiče kroz utikač od gline nakon što se na nju priključi električni napon. Glina se sastoji od gusto pakovanih čestica pijeska i drugih minerala i voda protiče kroz uski prostor između čestica isto kao što bi proticala kroz usku cijev. Bilo koja kombinacija elektrolita i čvrstog tijela koje izoluje može dati elektroosmtski tok, iako je za vodu i silikate efekat posebno velik. Čak i tada je brzina protoka samo nekoliko milimetara u sekundi.
 
[[ar:تناضح كهربائي]]
[[ca:Electroosmosi]]
[[cs:Elektroosmóza]]
[[da:Elektroosmose]]
[[de:Elektroosmose]]
[[fr:Électro-osmose]]
[[pl:Elektroosmoza]]
[[ro:Electroosmoză]]
[[ru:Электроосмос]]
525

izmjena