Razlike između izmjena na stranici "Hrvatska radiotelevizija"

m
robot Mijenja: it:HRT (azienda); kozmetičke promjene
m (r2.7.1) (robot Dodaje: tr:Hrvatska radiotelevizija)
m (robot Mijenja: it:HRT (azienda); kozmetičke promjene)
| Zemlja = [[Hrvatska]]
| Razina = Državna
| Početak emitiranja = [[15. svibnja]] [[1926]]. [[radio]]<br />[[15. svibnja]] [[1956]]. [[televizija]]
| Raniji nazivi = [[Radiotelevizija Zagreb]]
| Website = [http://www.hrt.hr/ hrt.hr]
Prvih 14 godina rada Radio stanica Zagreb bila je u privatnom vlasništvu dioničkog društva Radio Zagreb, [[1.7.]] [[1940]]. je nacionalizirana, a poslije [[1945]]. djeluje kao državno poduzeće, društveno poduzeće, javno poduzeće, da bi Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji iz [[2001]]. godine bila proglašena javnom ustanovom.
 
== Počeci radija ==
S radom je započela kao privatna radio-stanica Zagreb [[15.5.]] [[1926]]. Program je počeo rečima "Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!" i najavama ravnatelja dr. Ive Sterna i spikerice Božene Begović u 20.30 sati prvi se put u eteru na srednjem valu od 350 metara čula [[Radio stanica Zagreb]] i od tada kontinuirano emitira program. Temelje radiodifuziji u Hrvata postavila je u ožujku [[1924]]. skupina uglednih intelektualaca i poslovnih ljudi, koja je osnovala Radio klub Zagreb. Nakon dvogodišnjih napora, uspjeli su pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti Radio stanicu Zagreb koja je počela emitirati [[15.5.]] [[1926]]. godine. U Radio-klub Zagreb za predsjednika su izabrali astronoma i fizičara dr. [[Oton Kučera|Otona Kučeru]]. [[Radio-klub]] imao je 136 članova: 124 Zagrepčana i 12 iz drugih hrvatskih gradova. [[Radio-klub]] je izdavao i časopis [[Radio-šport]] koji je imao važnu ulogu u promicanju radiodifuzije. Na području tadašnje Zagrebačke direkcije pošta i telegrafa bilo je registrirano tek pedesetak radioprijamnika.
 
== Radio Zagreb prije i poslije 2. svjetskog rata ==
U sezoni 1927./28. telefonskim vodom preko [[Beč|Beča]]a stanica se pridruživala u zajedničke emisije "Mreže srednjoeuropskih stanica" ([[Beč]], [[Prag]], [[Varšava]], [[Budimpešta]] ...), a u lipnju [[1928]]. primljena je za punopravnog člana UIR-a (Union Internationale de Radiodifusion) u [[Ženeva|Ženevi]] zastupajući ondašnju [[Kraljevina SHS|Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca]], u kojoj, kao ni u ostalim državama na prostoru jugoistočne [[Europa|Europe]] tada još nisu postojale druge radiodifuzne stanice.
 
Poslije [[1945]]. [[Radio Zagreb]], a zatim i tadašnja Televizija Zagreb bili su članovi tadašnje [[Eurovizija|Eurovizije]], (Europske unije za radiodifuziju) kao dijelovi [[Jugoslavenska radiotelevizija|Jugoslavenske radiotelevizije]], a nakon međunarodnog priznanja [[Hrvatska|Republike Hrvatske]] i prijma u [[UN|Ujedinjene narode]], Hrvatska je radiotelevizija [[1. siječnja]] [[1993]]. postala punopravnom članicom Europske unije za radiodifuziju.
 
Prvo povijesno sjedište Radija Zagreb bilo je na Markovu trgu 9, drugo u Vlaškoj ulici 116, Šubićevoj 20, potom u Jurišićevoj 4 s dijelovima na mnogim adresama u [[Zagreb|Zagrebu]]u. Televizija Zagreb počela je raditi u Jurišićevoj 4, zatim u Šubićevoj 20 i obližnjem Radničkom domu, dok je sjedište bilo u Dežmanovoj 10. Televizijski studiji bili su jedno vrijeme u adaptiranim prostorima Strojarsko-brodograđevnog fakulteta. Iako gradnja Doma Radiotelevizije Zagreb na Prisavlju počinje [[1975]]. godine, tek [[1988]]. počinje stalna proizvodnja i emitiranje televizijskog programa s Prisavlja, premda su pojedini dijelovi ondje bili u funkciji već od [[1983]]. Početkom [[1995]]. u Dom Radiotelevizije na Prisavlju seli se i Radio i prvi put u povijesti većina je djelatnosti '''Hrvatske radiotelevizije''' smještena na jednome mjestu.
 
== Počeci emitiranja televizije ==
[[15.5.]] [[1956]]. u Tomislavovom domu na [[Sljeme|Sljemenu]]nu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj [[Jugoslavija|Jugoslaviji]], ali i u ovom dijelu [[Evropa|Evrope]]. Sledeća TV stanica u regionu je bila TV [[Rumunija]] koja je počela da emituje redovni program u novogodišnjoj noći 31. decembra [[1956]], a mađarska televizija je počela sa redovnim programom [[1.5.]]a [[1957]]. (eksperimentalno emitovanje u Mađarskoj je počelo [[1954]]).
 
Izravnim prijenosom svečanog otvorenja [[Zagrebački velesajam|Zagrebačkog velesajma]] na južnoj obali [[Sava|Save]] [[7.9.]] [[1956]]. počelo je emitiranje Televizije Zagreb. Redovito emitiranje eksperimentalnog programa Zagrebačke televizije iz Jurišićeve 4 počelo je [[19.11.]] iste godine.
Televizija je sve jača i utjecajnija tako da se [[1962]]. u Radničkom domu u Šubićevoj oprema i počinje s radom novi veliki studio. Te se godine [[23. 7.]] prvi put satelitom [[Telstar]] preuzima inozemni program.
 
Veliki tehnološki zaokret događa se [[8.4.]] [[1963]]. kad se prvi put emitira magnetoskopski snimljena emisija, a na Dan Radija i Televizije [[15.5.]] [[1966]]. novopostavljenim UHF odašiljačem od 10 KW na [[Sljeme|Sljemenu]]nu prvi se put emitira program u boji. Nakon toga kreće i prvi vlastiti TV dnevnik [[1.10.]] [[1968]]. nakon desetogodišnjeg stvaranja zajedničkog TV dnevnika.
 
Godine koje slijede bit će zapamćene po kvalitetnom rastu i programskih i kadrovskih potencijala. Dotada je većina zaposlenika došla na Televiziju s Radija, a sada u oba medija dolaze visokoobrazovani novinari i inženjeri izravno s fakulteta. Povremeno eksperimentalno emitiranje '''2. programa''' Televizije Zagreb počelo je [[27.8.]] [[1972]]. Također se postupno eksperimentira s programom u boji, a tih se godina ozbiljno razmišlja i o sjedinjavanju pogona na jednoj lokaciji jer su u to vrijeme redakcije i pogoni raštrkani na više od 20 mjesta po cijelome [[Zagreb|Zagrebu]]u, tako da gradnja Doma Radiotelevizije na Prisavlju počinje polaganjem temeljnog kamena [[2.4.]] [[1975]]. Kraj 70-ih važan je i zbog velikog zaokreta Televizije u tehničko-tehnološkom pristupu. Televizija uvodi sustav elektroničkog prikupljanja vijesti, poznati ENG (Electronic News Gathering), a većina snimatelja i montažera s filma prelazi na elektroniku.
 
[[Datoteka:PA050068.jpg.JPG|right|thumb|250 px|Zgrada HRT-a na Prisavlju]]
To je i razdoblje velikih projekata, a osobito ostaju u sjećanju pothvati djelatnika Radija i Televizije vezani uz Konferenciju nesvrstanih u Colombu [[1976]]. i [[Mediteranske igre]] u [[Split|Splitu]]u [[1979]]. Već od [[1983]]. postupno se dijelovi programa i tehnike sele u novi Dom na Prisavlju, a od [[1988]]. godine se televizijski program potpuno proizvodi iz novih prostora. Dva su sportska događaja osamdesetih ostala upamćena kao vrlo uspješni pothvat djelatnika Radija i Televizije Zagreb. To su [[Zimska Olimpijada 1984|Zimske olimpijske igre u Sarajevu]] [[1984]]. na kojima je Televizija Zagreb proizvela oko 50 posto svih televizijskih signala koji su gledani u više od 100 zemalja svijeta, a kvalitetom prijenosa nadmašila su sve dotadašnje prijenose Olimpijskih igara. Druga je manifestacija bila [[Univerzijada]] [[1987]]. godine koja je baš zahvaljujući Radiju i Televiziji nadmašila svoje sportsko značenje.
 
TV Zagreb je prva stanica u [[SFRJ]] koja je uvela regularno emitovanje trećeg programa [[1988]], poznatog pod nazivom [[Z3 (TV-stanica)|Z3]]. Treći kanal je [[2004]]. denacionalizovan, a licenca je pripala [[RTL Televizija|RTL]]-u.
== Spoljne veze ==
 
* [http://www.hrt.hr/ Zvanični sajt]
* [http://www.hrt.hr/htv/hrtprodukcija/ Filmovi u produkciji HRT]
 
{{TV-stub}}
[[fr:Hrvatska Radiotelevizija]]
[[hr:Hrvatska radiotelevizija]]
[[it:HrvatskaHRT Radiotelevizija(azienda)]]
[[mk:Хрватска Радио Телевизија]]
[[nl:Hrvatska Radiotelevizija]]
109.427

izmjena