Gajeva latinica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: bg:Гаица
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: tr:Hırvat alfabesi; kozmetičke promjene
Red 1:
{{Srpskohrvatska abeceda}}
 
'''Gajeva latinica''' (skraćeno '''gajica''') je varijanta [[latinica|latiničnog pisma]] koje je razvio hrvatski lingvista [[Ljudevit Gaj]] u prvoj polovini [[19. vijek]]a a objavljena je 1830.godine u knjizi pod naslovom "Kratka osnova Horvatsko-Slavonskoga pravopisanja". Kasnije je lingvista [[Đuro Daničić|Đuro Daničić]] pred kraj 19. vijeka predložio nekoliko izmjena od kojih je prihvaćena samo jedna za glas "đ", umesto dotadašnjeg pisanja "Gj" da se piše "Đ".
 
Ova latinica se koristi u [[srpskohrvatski jezik|srpskohrvatskom jeziku]], koji se naziva još i [[hrvatski]], [[bosanski]], [[srpski]] ili [[crnogorski]]. Veoma sličnu verziju koristi i [[slovenski jezik]]. Gajeva latinica se takođe se koristi i za banatsku verziju [[bugarski jezik|bugarskog jezika]].
Red 63:
 
== Izvori ==
* [http://hjp.srce.hr/index.php?show=povijest&chapter=10-ljudevit_gaj%20Kratka%20osnova%20horvatsko-slavonskoga%20pravopisanja http://hjp.srce.hr/index.php?show=povijest&chapter=10-ljudevit_gaj Kratka osnova horvatsko-slavonskoga pravopisanja]
 
== Literatura ==
Red 73:
* [[Vukova ćirilica]]
* [[Srpskohrvatski jezik]]
== references ==
{{reflist}}
 
[[Kategorija:Pisma]]
[[Kategorija:Srpskohrvatski jezik]]
Linija 99 ⟶ 100:
[[sr:Abeceda]]
[[sv:Kroatiska alfabetet]]
[[tr:Hırvat Alfabesialfabesi]]
[[uk:Гаєвиця]]
[[zh:克罗地亚语和波斯尼亚语字母]]