Razlike između izmjena na stranici "Šesnaest kraljevstava"

Dodana 1.243 bajta ,  prije 8 godina
Država Han Zhao, međutim, nije uspjela nametnuti svoju hegemoniju drugim Wu Hu narodima i entitetima, uključujući Shi Lea koji je godine 329. uništio Han Zhao i osnovao državu [[Kasniji Zhao]], prvu koja je, iako privremeno i uz mnogo nasilja, uspjela ujediniti nekadašnja carska područja sjeverne Kine. Shi Leove metode vladavine su, međutim, izazvale omraženost Jiea kako među drugim Wu Hu narodima, tako i među na sjeveru preostalim [[Han Kinezi|Kinezima]] koji su postali njegovi podanici. Shi Leova smrt i krvava borba za vlast među njegovim nasljednicima je dala priliku kineskom velikodostojniku [[Ran Min]]u da 350. preuzme vlast, osnuje državu [[Ran Wei]] i otpočne kratkotrajni, ali krvavi [[Wei-Jie rat|rat]] protiv Jiea u kome je taj narod gotovo istrijebljen, i koji se smatra jednim od prvih zabilježenih [[genocid]]a u svjetskoj historiji.
 
Ran Wei, međutim, nije imala snage da se suprotstavi drugim Wu Hu narodima, prije svega [[Xianbei]]ma na sjeveroistoku, koji su pod klanom [[Murong]] osnovali državu [[Raniji Yan]], kao i [[Di (narod)|Dijevima]] sa zapada koji su osnovali državu [[Raniji Qin]]. Između ta dva entiteta se sljedećih nekoliko decenija vodila borba za prevlast nad sjevernom Kinom. Na kraju je kao pobjednik iz te borbe, koristeći dijelom i unutrašnje sukobe u Ranijem Yanu, izašao [[Fu Jian IIJiān|Fu Jian]], vladar Ranijeg Qina, koji je godine 370. uništio i anektirao Raniji Yan, a do godine 376. pokorio ne samo područje Sjeverne, nego i dio Jugozapadne Kine.
 
Pokušaj Fu Jiana da uništi dinastiju Jin i tako ponovno ujedini Kinu pod svojom vlašću je, pak, godine 383. doživio katastrofalan neuspjeh u [[Bitka na rijeci Fei|bitci na rijeci Fei]]. To je bio signal za dotadašnje podanike njegove države da dignu sveopći ustanak, koji je za rezultat imao naglo slabljenje države Raniji Qin, odnosno početak novog perioda nestabilnosti i stalnih ratova između manjih entiteta koji su pokušali postati njegovim nasljednicima. Tu je situaciju djelomično iskoristila dinastija Jin koja je početkom 5. vijeka uspjela povratiti prije sto godina izgubljena područja južno od Žute rijeke, ali i dotada marginalizirani Xianbei klan [[Tuoba]] koji je 386. na području današnje [[Unutrašnja Mongolija|Unutrašnje Mongolije]] osnovao državu poznatu kao Sjeverni Wei. Njeni vladari su postepeno porazili sve Wu Hu suparnike, a godine 439. kada je na krajnjem zapadu Kine likvidirana država [[Sjeverni Liang]] je cijela sjeverna Kina stavljena pod njenu vlast. Time je okončan dugi period nasilja i nestabilnosti, a Kina, iako još uvijek razjedinjena ušla u nešto mirnije doba koje će biti poznato kao period [[Južne i Sjeverne dinastije|Južnih i Sjevernih dinastija]].
 
== Izvori ==