Treća zemaljska konferencija KPJ – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Treća zemaljska konferencija [[Savez komunista Jugoslavije|Komunističke partije Jugoslavije]]''' održana je od [[1. januar|1.]] do [[4. januar]]a [[1924]]. godine u [[Beograd]]u, uz učestvovanje 35 delegata. KonfernecijaKonferencija se bavila svim osnovnim pitanjima strategije KPJ i njene organizacione izgradnje, a posebno nacionalnim pitanjem. Stavovi o tim pitanjima bili su formulisani u posebnim rezolucijama.
 
Na Trećoj zemaljskoj konferenciji KPJ usvo­jena je linija ljevičara, ali je rukovodstvo bilo kompromisno — sastavlje­no od predstavnika obe frakcije, što je još više pogoršalo stanje u Partiji.<ref>Petar Požar, Jugosloveni žrtve staljinskih čistki (str. 19), Beograd, 1989.</ref>
== Rad Konferencije ==
 
== Usvojene rezolucije ==
 
U rezoluciji o nacionalnom pitanju polazilo se od uverenja da ''ujedinjenje srpskog, hrvatskog i slovenačkog naroda u zajedničku državu leži u pravcu istorijskog progresa i interesa klasne borbe [[proletarijat]]a''. U Rezoluciji je ocenjeno da je ujedinjenje jugoslovenskih naroda značilo ''stvaranje objektivnih uslova za proces formiranja jedne nacije iz triju srodnih nacija'', ali da je taj proces usled klasnog interesa celokupne [[buržoazija|buržoazije]] i nametanja monarhije zaustavljen već na početku. U Rezoluciji je potvrđeno ranije stajalište KPJ da osnovni uzrok produbljivanja nacionalnih suprotnosti ''leži na strani srpske buržoazije'', koja provodi nacionalnu hegemoniju protiv hrvatskog i slovenačkog naroda i njihove ekonomski jače razvijene buržoazije, ''uništava autonomiju [[Crna Gora|Crne Gore]]'', ''asimilacijom [[srbizacija|srbizuje]] [[Republika Makedonija|Makedoniju]]'' i potiskuje nacionalne manjine. Ponovno je istaknuto ukidanje hegemonije srpske buržoazije u oslobodilačkoj borbi i udruživanje nacija i klasa radi stvaranja ''federativne radničko-seljačke republike u [[Jugoslavija|Jugoslaviji]], na [[Balkan]]u i u [[Podunavlje|Podunavlju]]''.
Linija 20 ⟶ 22:
{{Portal RRPJ}}
*'''Istorija Saveza komunista Jugoslavije'''. „Komunist“, „Narodna knjiga“, „Rad“, Beograd 1985. godina.
 
== Izvori ==
{{Izvori|2}}
 
{{Savez komunista Jugoslavije}}