Braća Wright – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
'''Braća Wright''', '''[[Orville Wright]]''' (rođen [[19. august]] [[1871]]. u [[Dayton]], [[Ohio]]; umro [[30. januar]]a [[1948]].) i '''[[Wilbur Wright]]''' (rođen [[16. april]]a [[1867]]. u [[Melville]], [[Indiana]]; umro [[30. maj]]a [[1912]]. u Dayton, Ohio) su bili pronalazači prvog motornog [[avion]]a. Također su bili prvi koji su uspješno izveli prvi kontrolisani avionski let.
 
==Otkriće Let aviona==
[[17. februar]]a [[1903]], na pješčanoj, vjetrom brisanoj, obali jednog od otoka u nizu zvanom Outer Banks, u državi North Carolina, na mjestu zvanom Kitty Hawk, zateklo se tek nekoliko radoznalih promatrača, lokalnih ribara. Tačno u 10:35, njih nekolicina bili su svjedoci prvog u svijetu leta, letjelicom tezom od zraka, na vlastiti pogon. Let je trajao 12 sekundi, dosegao visinu od oko 3 i bio dug 37 metara. Njime je, ležeći potrbuške kako bi smanjio otpor vjetru, upravljao mlađi brat, Orville. Nekoliko dana ranije, 14. februara, bacanjem novčića, pravo na prvi pokušaj dobio je stariji, Wilbur, ali taj se pokušaj izjalovio i završio manjim oštećenjem aviona. Trebalo je nekoliko dana za popravak i historijskog jutra, 17. februara, nakon prvog i uspješnog pokušaja, braća Wright su let ponovila jos tri puta. Najduži je trajao 59 sekundi i iznosio 260 metara.
 
=== Prvi letovi ===
Braća Wright su bili prvi ljudi koji su [[17. prosinca]] [[1903.]] godine uspjeli poletjeti sa svojim avionom [[Flyer I]] preletjevši 37 [[metar]]a. Let je trajao samo 12 [[Sekunda|sekundi]]. Sljedeće dvije godine letjeli su u blizini [[Dayton, Ohio|Daytona]] 105 puta i tako prikupili nova iskustva. Brzo su odustali od ležeći položaja upravljanja i ugradili sjedište pored motora.
 
Orville uspijeva 20.rujna [[1905.]] godine izvesti prvi kružni let spustivši se na mjesto uzlijetanja, a 1. prosinca Wilbur leti s putnicima. Unatoč svemu njihov prvi javni let radi loših vremenskih prilika završava nakon par "skokova" aviona . Američki [[novinar]]i proglašavaju ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom.
 
=== Avion - letjelica budućnosti ===
 
U to su vrijeme mnogi graditelji u [[Francuska|Francuskoj]] pokušavali napraviti avion. Svi su oni čuli za braću Wright i željeli su doznati što više o smještaju [[Komande leta|kormila]], motora i obliku [[Krilo zrakoplova|krila]], ali su to braća Wright vješto skrivala.
 
Braća Wright 9. listopada 1905. godine šalju pismo poznatom francuskom graditelju aviona [[Ferdinand Feber|Ferdinaddu Feberu]] u kojem nude ugovor za sklapanje aviona sposobnih za letove od 40 km i avione koji mogu prevoziti putnike. Wilbur brodom, u velikim sanducima donosi avion u Francusku [[1908.]] godine, sastavlja ga i unatoč velikom zanimanju radi samo pokusne, kratke letove ne poželjevši otkriti njegove prave mogućnosti. Wilbur je 21. rujna 1908. godine prekinuo ponovna pisanja o „lažljivoj braći“ zadržavši se u zraku 1 sat, 31 minutu i 25 sekundi. Radio je krugove i "osmice" iznad glava zaprepaštenih gledalaca. Rekordi su se nizali, prešao je 66,6 km i postigao za tada nevjerojatnu [[Brzina|brzinu]] od 60 km/h. Da bi otklonio sve sumnje 31. prosinca 1908. godine između krila je dao ugraditi [[barograf]]. Nakon slijetanja očitane vrijednosti bile su: trajanje leta- 2 sata, 43 minute i 24 sekunde; maksimalna visina 115 metara; prevaljen put 124,7 kilometara. Avion, [[zrakoplov]] teži od zraka napokon je dobio bitku nad zrakoplovima lakšim od zraka.
 
Već [[1909.]] godine Wilbur Wright otvara u južnoj Francuskoj [[pilot]]sku školu u koju dolaze učenici iz svih krajeva [[Europa|Europe]] a visoka tehnička škola u Můnchenu dodjeljuje braći Wilburu i Orvilleu naslov počasnog doktora.
 
[[Kategorija:Američki izumitelji|Wright]]
[[Kategorija:Avijatičari|Wright]]