Razlike između izmjena na stranici "Pilot epizoda"

Dodana 1.063 bajta ,  prije 13 godina
nema sažetka uređivanja
 
Pilot emisije, s druge strane, mogu nekada biti javno emitirane u nastojanju da se testira eventualna buduća gledanost odnosno reakcije oglašivača. Takve pilot epizode su u pravilu ne samo skuplje, nego imaju i duže trajanje od uobičajenih epizoda. To je dijelom zbog razloga što se neke od tih serija moraju publiku upoznati s detaljima zapleta ili likovima na koje se poslije u redovnim epizodama neće morati obraćati tolika pažnja. Pilot-epizode ponekad završavaju s [[cliffhanger]]om u nastojanju da se pobudi interes publike za novim nastavcima.
 
Pilot epizode, ukoliko je riječ o igranoj televizijskoj seriji dramskog tipa, se javno emitiraju kao [[TV-film|televizijski filmovi]] ili [[mini-serija|mini-serije]] te ponekad mogu poslužiti kao zaokružena cjelina ukoliko TV-mreža odluči da se predložena TV-serija ne emitira.
 
S druge strane, pojedini TV-filmovi, mini-serije, pa čak i epizode već postojećih TV-serija, mogu poslužiti kao svojevrsni televizijski piloti. Klasičan primjer je epizoda ''[[Assignment Earth]]'' u originalnoj seriji ''[[Zvjezdane staze|Zvjezdanih staza]]'', koja je [[Gene Roddenberry|Geneu Roddenberryju]] trebala poslužiti da od likova i dijela zapleta napravi novu [[spin-off]] seriju. Izraz za takve pilot epizode je '''backdoor pilot'''. U novije vrijeme postoje primjeri kao što su ''[[NCIS (TV serija)|NCIS]]'', koji je originalno bio dvodijelna epizoda TV-serije [[JAG (TV serija)|JAG]], a možda najuspješniji primjer je ''[[CSI: NY]]'', koji je započeo kao epizoda TV-serije ''[[CSI: Miami]]'', i same nastale kao epizoda TV-serije ''[[CSI: Las Vegas]]''.
 
[[category:Televizija]]