Pilot epizoda – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Pilot epizoda''' ili '''televizijski pilot''' je izraz koji u [[TV|televizijskoj]] produkciji označava [[TV-emisija|emisiju]] izrađenu u namjeri da posluži kao dio, odnosno potakne snimanje jedne šire cjeline, najčešće igrane [[TV-serija|televizijske serije]].
 
Naziv dolazi iz [[engleski jezik|engleskog jezika]] (''pilot episode'', ''television pilot''), s obzirom da se takva praksa prvi put razvila u [[SAD]] gdje su od samih početaka postojale privatne komercijalne [[TV-mreža|televizijske mreže]] koje su konkurirale jedna drugima u borbi za gledatelje i oglašivače. U takvim uvjetima autori TV-programa odnosno nezavisne produkcijske kompanije TV-kućama nude projekte koji u dosta slučajeva zahtjevaju visoke troškove produkcije. Pilot-emisija se zato snima kako bi upravi velikih TV-kuća pomogla da donese odluku hoće li TV-serija snimati ili ne.
 
Pilot epizode se ponekad snimaju isključivo za članove uprave (i/ili predstavnike vodećih oglašivača). Troškovi snimanja takvih emisija su minimalni, a one obično traju daleko kraće od redovne emisije takve vrste. Klasičan primjer su pilot-epizode američkih dramskih serija koje traju 5-20 umjesto standardnih 42 minuta. Takve pilot emisije se nazivaju '''kostur-pilotima''' ili '''ogoljenim pilotima''' (''bare bones pilot''). Njih šira publika u pravilu nikada ne vidi, osim ako nije riječ o izuzetno popularnoj seriji s najfanatičnijim poklonicima spremnima takav materijal uzeti iz kolekcionarskih pobuda.
 
Pilot emisije, s druge strane, mogu nekada biti javno emitirane u nastojanju da se testira eventualna buduća gledanost odnosno reakcije oglašivača. Takve pilot epizode su u pravilu ne samo skuplje, nego imaju i duže trajanje od uobičajenih epizoda. To je dijelom zbog razloga što se neke od tih serija moraju publiku upoznati s detaljima zapleta ili likovima na koje se poslije u redovnim epizodama neće morati obraćati tolika pažnja. Pilot-epizode ponekad završavaju s [[cliffhanger]]om u nastojanju da se pobudi interes publike za novim nastavcima.
 
[[category:Televizija]]