Gandalf – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Gandalf''' je fiktivni lik, moćni čarobnjak, prvi put opisan u [[J.R.R. Tolkien|Tolkienovom]] romanu ''[[Hobit (roman)|Hobit]]'', a kasnije kao jedan od glavnih likova u trilogiji ''[[Gospodar prstenova]]''.
 
'''Gandalf Sivi''' je čarobnjak, jedan od petorice [[Istari|Istara]] (Mudrih) spomenutih u [[Gospodar prstenova|Gospodaru Prstenova]], koji je došao u [[Srednja Zemlja|Međuzemlju]] sa Krajnjeg zapada da ujedini rase u borbi protiv Saurona.Svi Istari su uzeli oblicija staraca,i bili su prepoznatljivi po svojim odorama i stapovima.Naime Valri da ne bi napravili istu gresku kao sa vilenjacima,poslali su Istare smanjivsi im moci i davsi im tela staraca. U takom obliku trebali su ostale da poducavaju svojom mudroscu,a ne da ih slede sa strahom.Na obale smrtnih zemalja stupili su oko 1000 godine Treceg doba sunca.Cirdan brodograditelj,koji je docekao istare primetio ja, da sa medju njima sa duhom najvise istice Gandalf,te mu dade prsten vatre Nariu sa recima:''Uzmi ovaj prsten mudrace,za brige koji ce biti teske,ali on ce te podrzati u njima.Jer ovo je prsten vatre,te sa njim zagrej srca u svetu koji se hladi.Ali za mene,moje srce je sa morem i boravi cu kraj sivih luka,dok poslednji brod ne otplovi.Tu cu te cekati.Ljudi'' su ga poznavali kao Gandalfa, a vilenjaci kao Mithrandira i Sivog hodočasnika.Nakon smrti u Moriji uskrsnuo je kao Bijeli Carobnjak.
Brojna bejahu njegova imena:od Olorina u Amanu, Mithrandira i Sivog hodočasnika(kako ga vilenjaci prozvase),pa do Sive lutalice kojem svi putevi bejahu poznati dok ga konacno ne prozvase Gandalf sivi.
 
'''Gandalf Sivi''' u Tolkenovom romanu Gospodar Prstenova ima važnu ulogu od samoga početka.
Pojavljuje se u prvom dijelu,tj. Družina Prstenova kada u svojoj kočiji dolazi Frodinom ujaku Bilbu na 111 rođendan.Par dana kasnije otkriva da Bilbo posjeduje Prsten Moći,zli prsten mračnog gospodara Saurona.