Tizian – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
m link
Red 58:
Da je preminuo u svojim četrdesetima, opet bi bio slavan kao jedan od najutjecajnijih umjetnika svog doba. No, poživio je do svojih devedesetih, strahovito mijenjajući svoj način slikarstva, tako da su neki kritičari tvrdili kako njegova rana djela i njegova kasna djela ne mogu nikako biti djelo istog čovjeka. Ono što ujedinjuje obje krajnosti je njegov interes za boju, a potez kista i suptilna višebojnost modulacije nema presedana u povijesti Zapadne umjetnosti.
 
Od [[1507.]]-[[1508.]] Giorgione je radio freske u obnovljenoj ''[[Fondaco dei Tedeschi]]''. Tizian i [[Morto da Feltre]] su mu pomagali, i neki fragmenti su i danas vidljivi kao Tizianov rad. Njegov talent u slikanju fresaka se pokazao i [[1511.]] u karmelićanskoj crkvi u [[Padova|Padovi]] i u Scuola del Santo, od kojih su očuvane ''Sastanak kod zlatnih vrata'' i scene iz života [[sv. Antun]]a Padovanskog - ''Ubojstvo mladenke'', ''Dijete svjedoči u korist majke'' i ''Sv. Antun mladiću liječi odsječenu nogu.''
 
U vrijeme svoje slikarske zrelosti ([[1516.]]-[[1530.]]) oslobodio se tradicija i upustio se u zahtjevnije teme i po prvi puta pokušao uspostaviti jedan čvrst, monumentalan stil. Godine [[1518.]] naslikao je oltarnu palu u venecijanskoj franjevačkoj crkvi Santa Maria Gloriosa dei Frari poznatu pod nazivom ''[[w:Pesaro Madonna|Madona Pesaro]]'' koje je još uvijek na istom mjestu. Ovo je njegovo najstudioznije djelo na kojemu je preciznom planiranju suprotstavljen slobodni stil i originalnost. Ovdje se tradicionalni prikaz donatora i svetaca stavlja u službu dubokog prostora različitih planova i stupnjeva arhitektonskog okvira.