Rastafarijanstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: nds:Rastafari
Red 33:
Na rastafarijanski pokret su dosta uticali afrički plemenski obredi, [[hinduizam]] (preko velikog broja indijskih radnika dovedenih na Jamajku nakon ukidanja ropstva), crni Jevreji (falasha), kao i pravoslavno hrišćanstvo odnosno etiopska varijanta pravoslavlja.
 
Rastafarijanstvo je mešavina i [[hrišćanstvo|hrišćanstva]] i [[judaizam|judaizma]], narodnih predaja, legendi i mitova. Poštuju Boga koga nazivaju Jah, najverovatnije prema [[Stari zavet|Starom zavetu]]. Nemaju sveštenike već starešine sa mudrošću i iskustvom, niti crkvu, jer je crkva u svakom čoveku. Rastafarijanci veruju da je rajski vrt ustvari u Etiopiji, i da su oni potomci i pripadnici 12 izraelskih plemena. Veruju da je svet belaca bezbožan i da će se crnci (oteti kao robovi) na kraju vratiti u Afriku i ostvariti svoju slobodu. Afrika u celini, a Etiopija posebno, se smatra mestom biblijskog raja na zemlji ([[CionZion]]). Raste veruju da su njihovi preci učinili nešto, čime su uvredili Jaha, i da ih je to oteralo u ropstvo, no veruju da će Jah poslati znak i pomoći povrataku njegovih vernika u Etiopiju, njihovu domovinu.
 
Raste veruju u neposredno prisustvo Boga u "dreadu" (rasti koji poštuje Boga). Oni veruju da je telo hram, tako da nema potrebe graditi fizičke građevine. Izvorni rastafarijanci žive u zajednicama, komunama u šumama i selima Jamajke, dok raste pripadnici srednjeg staleža, uzimaju samo neka od obeležja rastafarijanstva. Raste slave verske praznike, kao što su etiopski [[Božić]] (07.01.), rođendan Boba Marlija (06.02.), rođendan Hajle Selasija, itd. Verske obaveze nisu precizno utvrđene i razlikuju se od jedne grupe do druge, iako su u osnovi slične.
Red 70:
{{main|Rege}}
[[Rege|Rege muzika]] je nastala pod uticajima domorodačkog jamajčanskog i afričkog bubnjanja. Rege je inspirisan rasta pokretom, te se naziva i muzikom crnačkog protesta. Pojavio se tokom 1960-ih na Jamajci. On postaje centar rastuće nacionalne svesti Jamajčana, bili oni raste ili ne. Rastafarijanci su do tada smatrani za otpadnike i kriminalce, ali sa dolaskom rege muzike stvari se menjaju. Ubrzo su svi poznatiji rege muzičari imali dredove i pevali o Selasiju. Tokom 1970-ih rege se proširio u Evropu, Ameriku i Afriku. Za to je pre svega zaslužan Bob Marli, koji je sa svojim bendom prihvatio rastafarijanstvo i širio ga svojom muzikom.
 
 
== Rasta govor ==