Melkor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Mijenja: sr:Моргот
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Melkor''' je u univerzumu [[Gospodar prstenova|Gospodara Prstenova]] bio najmoćniji od [[Ainuri|Ainura]] (kasnije nazvani Valari). Ainuri su sile koje su oblikovale svet iz Gospodara Prstenova, takozvanu Eu, ili Ardu. Ainure je stvorio Eru, tzv. Jedini, koji se na vilenjačkom jeziku zove i [[Iluvatar]]. Njima je data moć da, stvarajući glavnu pesmu kroz četiri teme, oblikuju i stvore gorepomenuti svet. Ove četiri teme se zovu i muzika Ainura, koje je i drugo ime za univerzum Gospodara Prstenova. Kako su [[Ainuri]] pevali, tako se stvarala vizija sveta koji je kasnije Iluvatar stvorio, a oni ga oblikovali.
 
Melkor je stvoren kao najmoćniji Ainur. Po moći mu je jedino [[Manve]] bio sličan. Melkorov udeo u temama je bio najveći. Iako je muzika Ainura zamišljena kao zajedničko delo, on je hteo da u tom delu bude glavni, i vođa drugim Ainurima.
Red 5:
"Ali sad je Iluvatar sedeo i slušao, i dugo mu se to činjaše dobro, jer u muzici ne beše mana. Ali dok se tema razbijala, dođe u srce Melkoru da uplete sadržaje svoje zamisli koje ne behu u skladu s temom Iluvatara; jer je nastojao da u njoj uveća moć i slavu udela njemu dodeljenog"
 
Ime Morgot, dodelio je Melkoru, [[Feanor]], jedan od vilenjaka. Onozbog ubistva njegovog oca Finvea i kradje silmarila.Morgot u prevodu znači mračni gospodar.
 
Morgot je mnoga bića zaveo i iskvario služeći se lažima i darovima. On je vilenjake koje bi zatočio, okrutno mučio dok na kraju nije dobio potpuno novu rasu, užasnih, iskvarenih slugu - [[Orci|orke]]. Mnogi [[Majari]] su bili privučeni njegovim sjajem pre njegovog spuštanja u tamu i otuđenja od drugih Ainura. [[Balrog|Balroz]]i su bili neki od njih medju kojima je najpoznatiji bio Gothomog. Najodaniji sluga i zamenik bio mu je [[Sauron]] ili Gortaur Surovi, takođe Majar., Onkoji se pominje kao glavni negativni lik u "[[Gospodar prstenova|Gospodaru prstenova]]."Preko njega je naneo mnogo nesrece narodima sredje zemlje.Ipak Morgot je u prvom dobu sunca(doba posle unistenja dva drveta},rasprsio veliki deo svoje moci na svoje sluge, tako da je Sauronova snaga bila skoro jednaka kao Morgotova.U jednom trenutku je skoro unistio svaki otpor u smrtnim zemljama i njegov trijumf bio bi potpun,da zajednicke snage valara,majara i noldora nisu udarile na njegovu mocnu utvrdu Agband i tu slomili njegovu silu.Vecina Balroga bila je pobijena,kao i zmajeva posle pada Ankaligona crnoga(najveci krilati zmaj koji je ikada postojao),dok su orci i ostala stvorenja bila desetkovana.Iako je molio za milost,milost mu nije bila data ,te je svezan sa lancima kojih se niko,pa cak ni vala nije mogao osloboditi i bacen kroz ''vrata noci''(praznunu van krugova sveta).Tako su svi odahnuli od ''mracnog gospodara'' ,jer niko u okviru Arde,nije imao moc da slomi ta vrata ,pa cak ni svi valari zajedno.Morgot ipak nije bio porazen,jer su mu se moci u praznine nezamislivo uvecavale zbog najveceg dara koji je dobio od Erua ,a to je da stalno raste u moci zbog cega je dobi ime Melkor(He who arises in might).
 
{{Silmarilion}}