Bitka kod Cartagene (461) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 15:
 
'''Bitka kod Kartagene''' se odigrala 13. maja [[461]]. između [[Zapadno Rimsko Carstvo|zapadnorimske]] flote cara [[Majorijan]]a na jednoj, i [[Vandali|vandalske]] flote na drugoj strani. Završila je potpunom vandalskom pobjedom i uništenjem rimske flote, te je za posljedice imala ubrzanje dezintegracije, odnosno procesa [[Pad Rimskog Carstva|propasti Zapadnog Carstva]].
 
Sredinom 5. vijeka se vlast Zapadnog Rimskog Carstva svela na područje današnje [[Italija|Italije]] i manje dijelove [[Hispanija|Hispanije]] i [[Galija (oblast´)|Galije]], dok su ostatkom vladali caru formalno podređeni, a zapravo potpuno samostalni vladari [[germani|germanskih]] naroda doseljenih početkom vijeka. Majorijan, koji je na prijestolje došao 457. godine, to je nastojao promijeniti, pokrenuvši veliki pohod na Galiju, gdje je sljedeće godine porazio [[Vizigoti|vizigotskog]] kralja [[Teodorik II|Teodorika II]]. Majorijan je potom prešao Pirineje i u Hispaniji počeo graditi veliku flotu sa kojom je planirao invaziju [[Afrika (rimska provincija)|Sjeverne Afrike]] kojom su od 439. potpuno samostalno upravljali Vandali pod kraljem [[Gajzerik]]om.
 
Uvidjevši opasnost, Gajzerik je otpočeo pregovore sa Majorijanom, ali su se oni odužili bez rezultata, i zapravo su dali vrijeme stranama da se pripreme za neumitni sukob. Gajzerik je to bolje iskoristio, odlučivši se za preventivni udar. 13. maja 461. je vandalska flota napala rimsku flotu pred Novom Kartaginom (današnja [[Cartagena]] u Španiji). Iako su Vandali bili brojčano inferiorniji, na svojoj strani su imali faktor iznenađenja, te su rimsku flotu uhvatili posve nespremnu na obali; dio historičara tvrdi i da su Vandali uspjeli prije bitke potkupiti dio rimskih kapetana koji su prešli na njihovu stranu. Rezultat je bilo potpuno uništenje rimske flote, čime su Vandali trajno otklonili opasnost od pomorske invazije sa Zapada (slično će, nekoliko godina kasnije, učiniti i sa invazijom Istočnog Carstva).
 
Za Majorijana je ovo predstavljalo sramotni debakl, nakon koga je njegovo prijestolje odmah došlo u pitanje. Poslije povratka u Galiju, 2. augusta ga je iznenada zarobio njegov prijatelj i saveznik, general [[Ricimer]], te poslije nekoliko dana dao pogubiti. Ricimer je potom za novog cara postavio [[Libije Sever|Libija Severa]]. Međutim, taj izbor je odbio priznati [[Egidije]], zapadnorimski ''[[magister militum]]'', odnosno komandant trupa u Galiji; njegovo područje u današnjoj Sjevernoj Francuskoj se ''de facto'' otcijepilo od Carstva i postalo samostalna država poznata kao [[Dominion Soissons]]. Metež su također iskoristili [[Burgundi]] pod kraljem [[Gundioh]]om koji su iste godine zauzeli grad [[Lugdunum]] (današnji [[Lyon]]) te tako rimsku vlast u Galiji sveli tek na uski pojas uz mediteransku obalu.
 
{{DEFAULTSORT:Battle Of Cartagena (461)}}