Remenski prijenos – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Munjanes (razgovor | doprinos)
m replaced:   → (9) using AWB
mNema sažetka izmjene
Red 8:
 
== Prijenos snage ==
Remenski prijenos spadespada u najjeftinije '''prijenosnike snage'''. Da bi prenosio [[snaga|snagu]], nije potrebno značajno podešavanje osi dvijudvaju vratila. Remenski prijenos se sastoji najmanjebarem od remena i dvije remenice. Njegov prijenos je miran i bez velike buke, za razliku od drugih vrsta prijenosa.
 
Da bi remenski prijenos uspješno radio, potrebno je '''predzatezanje remena''', jer bi inače remen proklizavao po remenici. Potrebno predzatezanje remena ostvaruje se:
* Vlastitom [[težina|težinom]] remena u vodoravnom položaju. Zbog provjesa od vlastite težine pojedini djelići remena svojom težinom stvaraju komponente sila u uzdužnom smjeru remena. Zato treba da je remen dovoljno dugačak, a razmak vratila da bude veći od 5 [[metar]]a. Vučni ogranak treba da se nalazi na donjoj strani, kako bi se obuhvatni [[kut]] povećao, a ne smanjismanjio.
* Elastičnom deformacijom remena. Zategnuta duljina remena je manja od pogonske duljine, što znači da se remen rasteže, a time predrasteže pri navlačenju. Budući da se svaki remen vremenom trajno rasteže, potrebno ga je u odredenimodređenim vremenskim razmacima naknadno zatezati.
* Zatezanjem remena pomicanjem pogonskog [[motor]]a priteznicama.
* Zateznom remenicom, koja djelovanjem utega ili [[opruga|opruge]] tlači na povratni slobodni ogranak remena.
Red 55:
Razne debljine remena dobivaju se slaganjem više slojeva tkanina, koje se vežu šivanjem, lijepljenjem pomoću balate ili gutaperke, ili vulkaniziranjem [[guma|gumom]]. Najčešće se upotrebljava remenje od balate. Balata se dobiva kao mliječni sok jednog tropskog drveta, koji sasušen daje elastično [[ljepilo]], čime se lijepe slojevi složenih pamučnih tkanina. Remeni od balata su dva do tri puta čvršći od kožnatih remena. Neprikladni su u toplim prostorijama, osjetljivi su na ulje i [[benzin]], a neosljetljivi su na [[vlaga|vlagu]] i prašinu.
 
Ako [[kaučuk]] služi kao vezivno sredstvo, govori se o '''gumenom remenju''' (remen guma-tkanina). Ako se navulkanizira tanak zaštitini sloj bune ili perbunana[[perbunan]]a, mogu postati otporni protiv ulja ili benzina, te mogu raditi na temperaturi od 70 [[Celzijev stupanj|ºC]] do 80 °C, a neosjetljivi su protivna vlagevlagu i prašineprašinu. Budući da su specifično teži nego remenje od gume i balata, stvaraju veće [[Centrifugalna i centripetalna sila|centrifugalne sile]] pri prijelazu preko remenice.
 
=== Umjetne mase ===
UmjetneKoriste se i umjetne mase kao poliamid, [[najlon]] i perlon; a rijetko se upotrebljava remenje samo od jedne umjetne mase. Najčešće je to jedna beskonačna najlonska traka, koja je zbog povećanja koeficijenta trenja prevučena umjetnom gumom. Takvo remenje je vrlo čvrsto i radi praktički bez deformacija. Mogu se zato postići [[brzina|brzine]] remena do 100 [[metar|m]]/[[sekunda|s]]. Veoma su savitljivi i neosjetljivi prema mazivima i atmosferskim utjecajima.
 
Prema novim postupcima spaja se koža i umjetne mase u '''višeslojni remen'''. Takav višeslojni plosnati remen sastoji se od jednog sloja kromne kože, koja je u dodiru s remenicom i ima veliki koeficijent trenja, jednog sloja najlona velike [[vlačna čvrstoća|vlačne čvrstoće]], te jednog gornjeg pokrivnog sloja od kromne kože ili gumirane tekstilne tkanine. Gornji pokrivni sloj može, međutim, otpasti. Visokovrijedno višeslojno remenje pušta proizvođač da neko određeno vrijeme radi da bi se rasteglo, pa da u pogonu radi praktički bez puzanja.