Vojska od terakote – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: lb:Terracotta-Arméi
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 2:
'''Ratnici Sjena''' ili '''Glineni ratnici''' je kolekcija od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, nađena u grobnici prvog kineskog cara, [[Ćin Š’ huang]]a.
 
Sve skulpture imaju prirodnu veličinu. Kolekcija skulptura se nalazila u [[grobnica|grobnici]] i bila zakopana zajedno s prvim [[Kina|kineskom]] carem, [[Ćin Š’ huang]]om, koji je ujedinio Kinu 221. g. p. n. epne. Ratnici Sjena su otkriveni u martu [[1974]]. Iskopavanja su započela ubrzo nakon otkrića. Glinena vojska se nalazi na 33 -{km}- od grada [[Sjen]], u provinciji [[Šansi]] u [[NR Kina|Kini]]. Ratnici Sjena su nađeni oko 1,5 kilometara istočno od groba Ćin Š’ huanga, i na 3 nivoa. Prvo su iskopane skulpture koje su se nalazile na dubini 4 do 8 metara, a muzej pod imenom '''Muzej prvog cara dinastije Ćin''' postavljen je na ruševinama i otvoren za javnost [[1979]]. Ceo muzej je kompletiran [[1994]].
U vreme kad je car Ćin Š’ huang umro i bio sahranjen, skulpture su pokopane zajedno s njim jer se verovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom da zapoveda. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od skulpturi je jedinstvena, tako da ne postoje dve identične. Skulpture su naoružane [[luk]]ovima i [[strela]]ma, [[koplje|kopljima]], [[mač]]evima i dr. Naoružanje je u vreme otkrića bilo još uvek veoma oštro.