Stonehenge – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.5.1) (robot Dodaje: la:Stonehenge
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 7:
On nema jedinstvenu strukturu, nego seriju struktura koje su izmjenjivane i ponovno građene tijekom perioda od 1500 godina. Malo je poznato o njegovim graditeljima. U [[17. stoljeće|17. stoljeću]] engleski sakupljač starina [[John Aubrey]] izložio je teoriju da je to [[druidi|druidski]] hram. Druga je pretpostavka da su sami [[rimski imperij|Rimljani]] sagradili spomenik. Obje su pretpostavke osporene u [[20. stoljeće|20. stoljeću]] kada je dokazano da je Stonehenge sagrađen 2000 godina prije dolaska Druida i Rimljana na to područje. Danas se smatra da su [[neolitik|neolitski]] narodi britanskih otoka započeli gradnju Stonehengea prije 5000 godina.
 
Iskopavanja Stonehengea 1950-ih su pokazala da je spomenik građen u tri glavne faze. Najranija je dovršena otprilike [[2900. ppne.n.e|2900. pr.Kr.]] Sastoji se od kružnog jarka promjera 110 m i dubine od 1,5 m. [[arheologija|Arheolozi]] smatraju da su se kao motike koristili jelenji rogovi. U drugoj fazi koja je trajala od 2900. do 2500. pr.Kr. podignuto je više drvenih debla koje su stavili u središte jama. Na sjeveru odkud se ulazilo u hram su također podignute i grede. Stonehenge je uvelike promijenjen tijekom treće faze gradnje, koja je trajala od otprilike 2550. do 1600. pr.Kr. Otprilike 80 stupova (tzv. plavih kamena, zbog njihove boje) od vulkanskih stijena je podignuto u dva koncentrična kruga u središtu mjesta. Stupovi su stigli s planina [[Preseli]] u jugozapadnom [[wales|Walesu]], smještenih 220 km od Stonehengea. Prijevoz tih stupova, od kojih svaki teži 4 tone, bio je nevjerojatan pothvat te se odvijao po moru, rijekama i kopnu. Tijekom te gradnje ubrzo su stupovi maknuti i doneseni novi od druge vrste stijena, pješčanih, iz [[Marlborough]] doline, 40 km sjeverno od Stonehengea. 30 tih kamena je podignuto u krugu od 33 m promjera. Na njih su dodani još i "nadvratci" tvoreći tako prsten na stupovima. Tako dva stupa s gredom na njima tvore luk zvan [[trilithon]] (od grčkog što znači tri kamena). Od izvornih 30 danas stoji još 17 stupova i 6 "nadvrataka". Na sjeveroistoku se nalazi otvor te tako ima oblik potkove.
 
Na britanskim otocima se nalazi više od 1000 kamenih krugova, no Stonehenge je jedinstven među njima. Zašto je Stonehenge sagrađen ostaje nepoznato. Mnogi se znanstvenici slažu da je morao biti sveto ili posebno mjesto religioznih rituala i ceremonija. Mnogi smatraju da je Stonehenge sagrađen od štovatelja [[Sunce|Sunca]]. Otvor u krugu je okrenut prema ljetnom izlasku Sunca. U susjednoj je [[Irska|Irskoj]] sličan spomenik [[Newgrange]], sagrađen približno u isto vrijeme okrenut prema zimskom izlasku Sunca. Ranih 1960-ih američki je astronom [[Gerald S. Hawkins]] izložio teoriju u kojoj je Stonehenge zvjezdarnica i kalendar iznenađujuće složenosti, a koja je danas veoma popularna. On je smatrao da su stari ljudi pomoću Stonehengea predviđali astronomske pojave, uključujući i zimski i ljetni [[solsticij]] te [[pomrčina|pomrčine]] Sunca i [[Mjesec]]a.