Rimski kalendar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 47:
Rimljani su imali naročita imena za tri posebna dana u svakom mesecu. Ovaj sistem je izgleda prvobitno poticao od [[Mesec|Mesečevih]] mena, a dani su verovatno javno objavljivani na osnovu opažanja izgleda Meseca. Nakon reformi Nume Pompilija, ti dani su bili fiksirani. Ovo su imenovani dani:
 
* '''''Kalendae''''' (Kalende) — 1. dan meseca, od čega potiče reč "[[kalendar]]"; smatra se da je to prvobitno bio dan mladog Meseca (mladina, mlađak). [[Kamata]] na dug je prispevala na Kalende.
* '''''Nonae''''' (None) — 5. ili 7. dan, zavisno od meseca, misli se da je to bio dan prve četvrtine Meseca.
* '''''Idūs''''' (Ide) — 13. ili 15. dan; verovatno dan punog Meseca (uštap). Rimljani su ovo smatrali povoljnim danom. Reč ''ides'' na [[latinski jezik|latinskom]] označava "razdelnicu" ili "polutku" meseca.
 
None su bile 7-og a Ide 15-og, u martu, maju, julu i oktobru (tj. 3., 5., 7., i 10. mesecu); u ostalim mesecima, uključujući ''Intercalaris'', None su bile 5-og a Ide 13-og dana.
 
Ostali dani u mesecu obično nisu bili imenovani, već su bili identifikovani odbrojavanjem do imenovanih dana, na način prilično drugačiji od današnjeg. Rimljani nisu brojali dane retrospektivno, osvrćući se na prvi dan meseca (tj. 1., 2., 3., itd. od početka meseca). Oni su brojali unapred ''do'' imenovanih dana. Takođe, na žalost današnjih ljudi koji bi da utvrde datume/nadnevke u rimskim kalendarskim dokumentima, oni su [[brojanje|brojali '''inkluzivno''']], računat je i dan u kome se nalazite i dan u kome je događaj, što znači da bi npr. 2. jul bio '''4''' dana pre 5. jula, a ne 3 dana pre. U [[Simvol vere|Simvolu vere]] ([[Kredo]]) nalazimo tragove takvog brojanja kada se za [[Hrist]]a kaže: "I koji je vaskrsao u treći dan, po [[Biblija|Pismu]]" — raspet je u petak (1. dan) a vaskrsao u nedelju (3. dan); mi danas bi smo rekli "dva dana kasnije".
 
Sledeći primer izlaže kako su dani bili imenovani u predjulijanskom septembru, koji je imao samo 29 dana. Prikazan je rimski oblik nadnevka, prevod i kako bi smo danas rekli. Rimljani su koristili skraćenice/kratice: "a.d." = "ante diem" = "danâ pre", "prid." = "pridie" = "(jedan) dan pre", "Kal." = "Kalende" itd.