Ramzes III – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Amirobot (razgovor | doprinos)
m [r2.5.2] robot Dodaje: arz:رمسيس التالت
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 25:
* User-maat-re – Moćna je pravda [[Ra]]
* Mery-amun – Drag [[Amon]]u
vladao je Egiptom od 1186. do 1155. godine p.n.epne. Bio je drugi vladar po redu XX Dinastije, sin Setnakht i majke kraljice Tiy – merenese. Ramzes III je imao dve žene Titi i Isis, kćerku Titi i sedam sinova:
* Kha-em-waset
* Para-hir-en-emef
Red 34:
* [[Ramzes VI|Ra-messes VI]]
== Istorija ==
Vladavina Ramzesa III je po nekim izvorima trajala, po egipatskom kalendaru od Prve godine 26 dana Prvog Šemua do 32 Godine 15 dana Trećeg Šemua, ili 31 godinu, jedan mesec i 15 dana – Od marta 1186. godine p.n.epne. do aprila 1155. godine p.n.epne. [http://touregypt.net/featurestories/ramessesiii.htm]
 
Ramzes III je stupio na presto Egipta i vladao u vreme koje se poklapalo sa počecima [[Mračni vek|Mračnog veka Grčke]] (od 1200. godine p.n.epne. do 1100 godine p.n.epne.) ili [http://sh.wikipedia.org/wiki/Mra%C4%8Dno_doba_Gr%C4%8Dke Mračnog doba Grčke] (oko 1100. godine p.n.epne. do 750.godine p.n.epne.) - Pad [[Mikena|Mikene]], [[Trojanski rat]] - pa je njegova vladavina protekla u stalnim sukobima i nemirima. Bilo je to vreme velikih seoba naroda [[Mediteran]]a, sukoba sa [[Hetiti]]ma i sa „Narodima mora“.
 
Prvih nekoliko godina svoje vladavine (od 1186. godine p.n.epne. pa do 1180. godine p.n.epne.) Ramzes III je posvetio stabilizovanju prilika u Egiptu - jačao je ekonomiju kraljevine i ojačao je vojsku, i tako pripremljen je mogao da odoli udarima plemena iz Libije (Meshwesh i Seped) oko 1179. godine p.n.epne. Sačuvavši zapadne granice od upada tih plemena u nenaseljene pustinjske oblasti oko [[delta|delte]] [[Nil]]a i potukavši svoje neprijatelje ''„do nogu“'', Ramzes III je dokazao svoju snagu i moć velikog vojskovođe i državnika. Nekoliko godina kasnije, oko 1175. godine p.n.epne. počinju velika kretanja naroda na Bliskom i Srednjem Istoku.
 
Skupina plemena koja je sebe prozvala "Narodi mora"<hiero>N35:G1-N25:X1*Z1*Z1*Z1-N35:G40-M17-M17-Aa15:D36-N35A-N36:N21</hiero>
Red 56:
Egipćani nisu bili poznati kao vojna pomorska sila, i verovatno bi bili poraženi u tipčnoj borbi na moru, ali, usled blizine obale, jer se bitka odigrala u rukavcu Nila, ova bitka se praktično pretvorila u kopnenu borbu. U međuvremenu se vojsci Egipta, na bojištu u rukavcima Nila, priključila i glavnina egipatskih snaga i tada je došlo do konačnog sloma invazionih snaga "Naroda mora", koje su se počele povlačiti. Zadovoljni pobedom, i ne jureći neprijatelja, egipatske snage se vraćaju u grad [[Teba|Tebu]] da proslave svoju pobedu, koju su pre svega pripisali milosti [[Amon]]a, boga Tebe.
 
Posle pobede nad "Narodima mora", Egipat je živeo u miru još nekoliko godine, a onda oko 1170. godine p.n.epne. Libijci zajedno sa plemenom Meshwesh i sa još pet plemena napadaju Egipat. U prvom naletu prodiru duboko u deltu Nila pokušavajući da osvoje nove teritorije, ali i ovoga puta je Ramzes III odlučno i brzo reagovao i zaustavio pohod libijaca. Ratni plen je, kao i u slučaju sa plenom posle pobede nad "Narodima mora", bio odnešen sveštenicima u hramove posvećenim bogu Amonu. Egipat je pod Ramzesom III sve više isticao i veličao kult boga [[Amon]]a. Svaka ratna kampanja, a njih je bilo još nekoliko, je svojim ratnim plenom sve više punila Amonove riznice, pa je to sveštenstvo postalo među najbogatijim u Egiptu. Takav odnos je u mnogome uticao na slabljenje Egipta, tako da je, dolaskom faraona iz XXI dinasteji, moć Egipta bila sve manja i manja. Ramzes III je bio poslednji veliki faraon Egipta, koji je, svojim odnosom prema sveštenstvu, uticao na to da se sjaj Egipta polako gubio a teritorije smanjivale.
 
== Smrt Ramzesa III ==