Qin Shi Huang – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Uklanja: hsb:Qin Shihuangdi
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 40:
Posle ujedinjenja Kine usledila je i surova, represivna politička kampanja cenzurisanja mišljenja koja se nisu slagala sa politikom vladajuće dinastije i vladajućom ideologijom [[legalizam (filozofija)|legalizma]].
 
Car je [[213. pne.|213. godine ppne. n. e]], na Li S’-ov predlog, doneo dekret po kome sve knjige, osim „Istorije dinastije Ćin“ i knjiga u vezi sa zemljoradnjom, proricanjem sudbine i medicinom, moraju biti spaljene. Od filozofskih spisa, dozvoljeni su bili samo spisi legalističkih filozofa.
 
<blockquote>
Red 49:
Ovaj dekret u istoriji predstavlja prvo zakonsko ograničenje slobode mišljenja i govora.
 
Godinu dana od izdavanja dekreta, [[212. pne.|212. godine ppne. n. e]] 460 učenjaka je bilo pogubljeno. (U ''[[Istorijski zapisi|Istorijskim zapisima]]'' [[S'-ma Ćijen]]a, reč koja se koristi sa značenjem „pogubiti“ je kēng, 坑. Ona međutim ima i značenje: „žive sahraniti“. Malo je verovatno da su ti ljudi zaista bili živi sahranjeni; kasniji konfučijanski istoričari i kritičari su mogli da koriste drugo značenje ove reči da naglase surovost Prvog cara.)
 
Od ove je političke kampanje kasnije nastao kineski idiom „Spaliti knjige i pobiti učenjake“ (fén shū kēng rú, 焚书坑儒) da označi donošenje uredbi protiv obrazovanih ljudi.