Razlike između izmjena na stranici "Pirinejski poluotok"

Obrisano 15 bajtova ,  prije 10 godina
m
ispravke
m (r2.7.1) (robot Mijenja: es:Península ibérica)
m (ispravke)
Širenje [[Sahara|Saharske pustinje]] uzrukuje iseljavanje stanovništva, od kojih jedan dio prelazi [[Gibraltar]]ski tjesnac i naseljava se na Pirenejskom poluotoku. Starogrčki ih povjesničari pamte pod imenom [[Iberi]]. Ovdje osnivaju stalna naselja, a kasnije se otvaraju i značajni rudnici.
 
[[Iberi|Iberska plemena]] zemljoradnika i stočara kasnije s Pirenejskog poluotoka odlaze na sjever, kopnenim putem preko Pireneja ili brodovima. Naseljavaju se na područjima zapadne i srednje Europe. U III. i II. tisućljeću pr.n.epne. postoji značajna pomorska trgovina duž atlantske obale, koja kasnije zamire zbog stalnih ratova i gusarskih napada.
 
=== Povijest do pada Rimskog carstva ===
 
Početkom I. tisućljeća pr.n.epne. [[Feničani]] osnivaju trgovačka naselja ([[faktorija|faktorije]]) na južnoj obali. U VII. st.pr.n.epne. naseljavaju se i Grci, ali pomorsku trgovinu u slijedećim stoljećima kontroliraju [[Kartaga|Kartažani]]. Unutrašnjost zemlje osvajaju [[Kelti]].
 
Od početka II. st.pr.n.epne. Kartažane zamijenjuju [[Rimsko carstvo|Rimljani]]. Postepeno prodiru u unutrašnjost i do kraja I. st.pr.n.epne. osvojili su čitav poluotok i osnovali nekoliko provincija. Suzbijaju ustanke domaćeg stanovništva i provode intenzivnu romanizaciju.
 
Slabljenjem [[Rimsko Carstvo|Rimskog Carstva]], sa sjevera prodiru razni barbarski narodi: [[Alani]], [[Svevi]], [[Vandali]], [[Vizigoti]].
177.192

izmjene