Kineski kalendar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 132:
== Oznake godina ==
=== Vladarske godine ===
Tradicionalne kineske godine nisu bile kontinualno brojane, kako je slučaj kod nas sa "našom erom". Zvanično brojanje godina je češće koristilo neki oblik [[vladarska godina|vladarske godine]]. Ovaj sistem je započeo [[841. pne.]] tokom [[dinastija Džou|dinastije Čou]]. Pre ovoga, godine uopšte nisu bile označavane, pa se istorijski događaji ne mogu precizno datirati. Onda je navedene godine [[kralj Li iz dinastije Džou (Đi Hu)|kralj Li]] od Čoua (周厲王胡) zbačen ustankom (國人暴動), nakon čega je sledećih 14 godina zemljom vladalo veće viših ministara, period je poznat kao [[Gung-h' (regentstvo)|Namesništvo]]. U ovom periodu, godine su označavane kao Prva, druga, treća... godina Namesništva. Kasnije su godine bile označavane kao vladarske godine, npr. [[825. pne.]] je bila označena kao 3. godina [[kralj Sjuen iz dinastije Džou|kralja Sjuena]] od Čoua (''Xuan'' od ''Zhou''-a, 周宣王三年). Ovaj sistem je korišćen do rane [[dinastija Han|dinastije Han]] kada je car [[Car Ven iz dinastije Han|Ven]] (''Wen'' 漢文帝劉恒, 180-157. pne.) uveo [[vladarsko ime (Kina)|vladarska imena]] (''nian hao''). Nakon ovoga, većina careva je koristila jedno ili više vladarskih imena da označe svoju vladavinu. Obično bi car uveo novo ime po dolasku na presto, a zatim uzimao nova imena da označi značajne događaje ili da prekine zlu sreću. Ali za vreme [[dinastija Ming|dinastije Ming]] ([[1368]]-[[1644]].) carevi su obično imali samo jedno vladarsko ime tokom vladavine. Za vreme naredne [[dinastija Ćing|dinastije Ćing]] to je postalo pravilo. Ovaj sistem se nastavio do uvođenja republike, koja je brojala Godine Republike, počevši od [[1912]]. To znači da je 1912. bila 1. Godina Republike, a 1949. je bila 38. Te godine je proglašena [[Narodna Republika Kina]] koja je odabrala sistem Naše Ere, u skladu sa međunarodnim standardima. Stari sistem se još koristi na [[Tajvan]]u (zvanično [[Republika Kina]]) kojima je godina 2007. ekvivalentna 96. Godini Republike.
 
=== Ciklus Stablo-Grana ===
Red 143:
 
=== Neprekidno brojane godine ===
Ne postoji univerzalno prihvaćena [[epoha]] (početna tačka kineskog kalendara). Po tradiciji, kalendar je izmislio legendarni vladar ''Huang Di'' (黄帝) u 61. godini vladavine, što bi odgovaralo 2637. p.n.epne. proleptičkog gregorijanskog kalendara. Ovu godinu su mnogi koristili kao prvu godinu prvog 60-godišnjeg ciklusa kineskog kalendara, ali neki drugi su kao takvu smatrali ''prvu'' godinu njegove vladavine, 2697. p.n.epne. Pošto dve tačke razdvaja tačno 60 godina, nije važno koja se koristi za utvrđivanje redosleda stablo/grana ili astrološkog znaka u bilo kojoj sledećoj godini. To znači da je 2008. godina, godina ''wùzǐ'' (Zemlje Pacova/Štakora) bez obzira da li brojimo godine od 2637. ili 2697. p.n.epne. Uprkos tradicionalne identifikacije [[2637. pne.]] kao epohe kalendara, većina danas daje prednost [[2697. pne.]] Uvođenje kontinualnog numerisanja u kineski kalendar je uglavnom bilo od interesa [[Isusovci|Jezuitima]] i drugim zapadnjacima koji su navikli da kalendar bude neprekidan.
 
Ali, početkom 20. stoleća i neki kineski [[republikanizam|republikanci]] su počeli da zastupaju široku upotrebu kontinualno numerisanih stablo-grana ciklusa, kako bi oznake godina bile nezavisne od carevog [[Vladarsko ime (Kina)|vladarskog imena]] (što je bilo deo njihovih napora da delegitimizuju [[dinastija Ćing|dinastiju Ćing]]). Zato je [[Sun Yat-sen]] identifikovao 2698. p.n.epne. kao početak kineskog kalendara, ovaj izbor su prihvatili mnogi [[prekomorski Kinezi]] van [[jugoistočna Azija|jugoistočne Azije]] poput [[kineska četvrt|Kineske četvrti u San Fransisku]]. Ipak, ovo je bila greška iz sledećeg razloga: ako je godina koja je počela [[1984]]. bila ''jiazi'' (甲子 Drvo Pacov), onda bi godine 2637. pne., koja je 77×60=4620 i 2697. pne., koja je 78×60=4680 godina pre 1984, bile takođe godine ''jiazi'', ali ne i 2698. pne. pa je ne treba uzeti kao epohu. Greška je verovatno potekla iz previda činjenice da u našoj eri nema 0. godine. Ipak, neka referentna dela na engleskom, poput ''Encyclopedia Britannica Almanac 2006'' prihvataju 2698. p.n.epne. kao epohu.
 
Ako bi smo uzeli 2637. pne. kao epohu, [[2008]]. je 4645. godina. Uz epohu 2697. pne., 2008. je 4705. godina. Ipak, moderni Kinezi identifikuju godine samo po Našoj Eri, pa se 2008. neće nazivati ni 4645-tom ni 4705-tom.
Red 506:
 
== Istorija kalendara ==
Najstariji dokaz kineskog kalendara se naći na [[kosti za proricanje|kostima za proricanje]] (ili [[proročišne kosti|proročišnim kostima]]) iz [[dinastija Šang|dinastije Šang]] (kasni drugi milenijum p.n.epne.), na kojima je izgleda opisana lunisolarna godina od 12 meseci, s mogućim interkalarnim 13-tim, ili čak 14-tim, koji su dodavani otprilike, kako bi se sprečilo odstupanje kalendara. Seksagenarni ciklus za beleženje dana je već bio u upotrebi. Po tradiciji, u to vreme godina je počinjala na prvu mladinu posle kratkodnevice.
 
Rani tekstovi iz [[istočni Čou|Istočnog Čoua]], poput [[Anali Proleća i Jeseni|Anala Proleća i Jeseni]], pružaju bolje razumevanje kalendara iz perioda [[dinastija Džou|dinastije Čou]]. Godina je obično imala 12 meseci, naizmenično dužine 29 i 30 dana (povremeno je dodavan još jedan dan, kako bi se kalendar uskladio sa realnim Mesečevim ciklusom) a prestupni meseci su dodavani arbitrarno, na kraju godine.
Red 519:
 
=== Kalendar ''Taichu'' ===
Car Wu (vl. 140-87. pne.) iz zapadne [[dinastija Han|dinastije Han]] je uveo reforme koje od tada do danas upravljaju kineskim kalendarom. Njegov kalendar [[Taichuli kalendar|Tàichū]] 太初 ("Veliki Početak") iz [[104. pne.]] je imao godinu sa kratkodnevicom u 11-tom mesecu a kao umetnuti mesec je bio označavan svaki kalendarski mesec (mesec sa 29 ili 30 celih dana) tokom kojeg Sunce ne prođe glavni termin (tj. ostane u istom zodijačkom znaku). Pošto je za računanje ''jiéqì''-ja (節氣/节气) (sezonskih oznaka) do [[1645]]. korišćeno srednje kretanje Sunca, ovaj interkalirani mesec se mogao dogoditi posle bilo kojeg meseca u godini. Konjunkcija Sunca i Meseca (astronomski mladi Mesec) je računata korišćenjem srednjih gibanja oba nebeska tela do [[619]]. druge godine [[dinastija Tang|dinastije Tang]], kada su hronolozi počeli da koriste realna kretanja, modelirana na osnovu računa sa [[parabola]]ma (sa malim linearnim i kubnim komponentama). Nažalost, parabole se nisu glatko sretale pri srednjem kretanju, već sa diskontinuitetom ili skokom.
 
=== Pravi Sunce i Mesec ===