Razlike između izmjena na stranici "Joel (knjiga)"

Obrisana 3 bajta ,  prije 9 godina
m/м
ispravke
m/м (r2.6.4) (robot Mijenja: sr:Књига Јоила)
m/м (ispravke)
'''Joel''' je jedna od knjiga [[Biblija|Biblije]], dio [[Stari zavjet|Staroga zavjeta]]. Pripada u proročke knjige i to u skupinu [[Dvanaest malih proroka|12 malih proroka]] (12 kraćih proročkih knjiga u Starome zavjetu). Biblijska kratica knjige je Jl.
 
Prorok Joel, sin Petuelov je drugi od 12 malih proroka. Njegovo ime znači "Jahve je [[Bog]]" i bilo je često u [[izrael]]skom narodu. Živio je između 9. i 5. stoljeća pr. Krpne. Ne zna se točno vrijeme. U to vrijeme je i nastala ova proročka knjiga, koja je upućena pripadnicima naroda [[Kraljevstvo Juda|Kraljevstva Juda]] iz kojeg je bio i Joel.
 
Knjiga se sastoji od 4 poglavlja. U prvom je opisana navala [[skakavci|skakavaca]] popraćena velikom [[suša|sušom]] i njihovo pustošenje žetve i uroda: "Opustošeno polje, zemlja poharana. Poharano [[žito]], [[vino]] propade, presahnu [[ulje]] (Jl 1,10)" <ref>www.hbk.hr/biblija</ref>. To je bila kazna za [[grijeh]]e, što je prorokovano prije toga. No, narod to nije prepoznao pa prorok Joel poziva sve na pokoru i [[molitva|molitvu]]: "Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Jahvi, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali (Jl 2,13)". Osim pretrpljene prirodne katastrofe, narodu prijeti i neprijateljska vojska, koja se okuplja sa [[sjever]]a. Narod se obratio, a Bog se smilovao i šalje im obilje te poraz neprijatelja: "Šaljem vam, evo, žita, vina i ulja da se njime nasitite. Nikad više neću pustiti da budete na sramotu narodima. Protjerat ću Sjevernjaka od vas daleko, odagnat ga u zemlju suhu i pustu, prethodnicu u Istočno more, zalaznicu u Zapadno more (Jl 2,19-20)". Pet puta se spominje dolazak Dana Jahvina, koji predstavlja osudu neprijateljima i blagoslov Božjem narodu: "Kad dođe taj dan, kapat će gore [[mošt]]om, iz bregova će brizgati [[mlijeko]], kroza sva korita riječna u [[Judeja|Judeji]] [[voda]] će proteći. Vrelo će šiknuti iz kuće Jahvine da natopi Dolinu sitimsku (Jl 4,18)".
177.192

izmjene