Razlike između izmjena na stranici "Japanci"

Obrisana 3 bajta ,  prije 9 godina
m/м
ispravke
m/м (robot Dodaje: ace, ar, bat-smg, bg, bo, bs, eo, es, fi, fr, hu, id, is, it, lt, ms, nv, pl, pt, ro, sah, sk, sl, sr, sv, ug, uk, vi Mijenja: ja, tr)
m/м (ispravke)
Kultura Japanaca odvijala se samostalnije nego ona na susjednoj Koreji, gdje je bila pod znatnim utjecajem Kine. [[Ainu]] su još u VII. stoljeću naseljavali cijeli Honshu (Hondo) i otoke sjeverno od njega, tek su ih u kasnijim stoljećima otuda otjerali preci suvremenih Japanaca, koji su se na Hokkaidu učvrstili tek u XIX. stoljeću. Pošto je Japansko otočje izolirano, a nemaju rude (koja je na njega došla dosta kasno), ovdje možemo govoriti tek o kamenom, kameno-brončanom i brončano-željeznom dobu. Bronca nije imala samostalnog razdoblja pretpovijesne kulture. Godine [[1931]]. otkriveno je na južnom Honshu grubo tesano oruđe zajedno s kostima izumrlih slonova [[Elephas antiquus]] i [[Loxodonta namadicus]], ostaci pripadaju bez sumnje kulturi naroda [[Ainu]]. Tek novim useljavanjem na južni Honshu javlja se kultura [[yayoi]], čije je žarište Kyushu i južni Honshu, gdje su nađene hrpe ljusaka. Ovaj narod sadio je proso i rižu, a poznavali su i pitome konje i svinje. Pljosnatih četverobridnih sjekira ima posvuda. Najstariji brončani predmeti uvezeni su iz Kine u ranom razdoblju Han, odnosno u posljednjim stoljećima prije nove ere. Glineno posuđe je po obliku i ornamentima jednostavnije od keramike jômon, tehnički savršenije i srodno korejskoj. Narodi Yayoi, bez sumnje iz južne Koreje, porijeklom je s južno-kineske obale.
 
Japansko legendarno doba počinje [[660. pr.n.epne.]], kada je [[Jimmu Tennô]], potomak božice sunca i predak carske kuće osnovao prijestolnicu na Hondo, ono je potrajalo (službeno) do [[400]]. n.e.
 
== Život i običaji ==
177.192

izmjene