Etos Kosmu: Razlika između izmjena

Obrisana 4 bajta ,  prije 11 godina
m
ispravke
m (ispravke)
m (ispravke)
Panodor Aleksandrijski je u svom delu ''Svetska hronika'' uveo proračun svetske ere, po kojoj od [[Adam]]a (tj. na grčkom '''από κτίσεως κόσμου''', ''apo ktiseos kosmou'', "od nastanka sveta" ili ''[[Anno Mundi]]'') do [[412]]. n.e., u koje je vreme Panodor živeo, prošlo 5904 godine. Ova era se obično naziva "Antiohijska era" a ponekad i "Aleksandrijska era". [[Nova godina]] je takođe prebačena na 1. septembar, što znači da je osam poslednjih meseci (januar-avgust) 5493. od nastanka sveta, takođe osam prvih meseci 1. godine naše ere. Ova era se manje ili više koristila do desetog veka.
 
Od ove ere je značajnija Vizantijska svetska era, koja je dugo služila kao standard u Vizantijskom carstvu, u [[Rusija|Rusiji]], kod [[Albanci|Albanaca]], [[Srbi|Srba]] i modernih [[Grci|Grka]]. Ona broji 16 godina više od Antiohijske ere i takođe počinje 1. septembra; njena 5509. godina je počela 1. septembra 1. godine pre naše ere. Ova era je u Rusiji korišćena do 1700; izgleda da je nepoznato odakle ona potiče<ref>''New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge'', vol. 4., p. 163, article "[http://www.ccel.org/s/schaff/encyc/encyc04/htm/ii.v.htm Era]".</ref> <ref>Istoričar [[Edward Gibbon]] pominje da je "prema Juliju Afrikancu i dr., svet stvoren prvog septembra, 5508 godina, tri meseca i 25 dana pre Hristovog rođenja" - "The History of The Decline and Fall of the Roman Empire", Chapter XL Reign of Justinian, Footnote 160</ref>. Ovaj sistem je postao standardan do 10. veka naše ere (sa početkom fiksiranim na 5509. p.n.epne.) u Vizantiji a time i u [[pravoslavlje|pravoslavnim]] zemljama istočne Evrope.
 
Ali pošto su slični ''Anno Mundi'' sistemi postali vrlo popularni, došlo je do problema: groznica iščekivanja smaka sveta, zbog shvatanja da posle perioda od 6000 godina (koji bi se navršili u kasnom 5. veku) dolazi Sedmi dan. U tom periodu je nastao veliki broj [[milenarizam|milenarističkih]] verskih pokreta. [[Sir Thomas Browne]] je [[1492]]. takođe mislio da je svet stvoren 5509. p.n.epne. i da mu je rok trajanja 7000 godina. Inače, u katoličkom delu Evrope od 11. stoleća, a u grčkom svetu od 15., preovlađuje računanje godina po Hristovoj eri<ref>"chronology." Encyclopædia Britannica from Encyclopædia Britannica 2007 Ultimate Reference Suite. (2008).</ref>, koja je danas skoro univerzalno prihvaćena u svetu.
 
===Upotreba u Rusiji===
177.192

izmjene