Eumen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dejvid (razgovor | doprinos)
Dejvid (razgovor | doprinos)
Red 9:
Eumena izdaju njegovi oficiri i on beži u vrlo jaku tvrđavu Noru, koja se nalazila između [[Kapadokija|Kapadokije]] i [[Likaonija|Likaonije]]. Tu se Eumen držao preko godinu dana, dok nije umro [[Antipater]]. Antipaterovom smrću počinje podela među njegovim neprijateljima. [[Antipater]] ostavlja regentstvo prijatelju Poliperhonu umesto svom sinu [[Kasander]]u. Kasander se udružuje sa [[Antigon]]om i [[Ptolemej]]em, a Eugen se udružuje sa [[Poliperhon]]om.
== Izdaju ga vlastiti vojnici ==
Eumen uspeva da pobegne iz Nore, a uskoro ugrožava Fenikiju i Siriju. [[Antigon]] kreće [[318. pne.]] protiv njega., a Eumen se povlači istočno da se pridruži istočnim satrapima. Bile su dve neodlučne bitke, [[bitka kod ParatakeneParatekene]] [[317. pne.]] i [[bitka kod Gabijene]] [[316. pne.]]. Posle tih bitaka izdaju ga vlastiti vojnici i predaju [[Antigon]]u.
 
Makedonski veterani su nakupili ogromno blago tokom 30 godina uspešnog ratovanja. Sadržavalo je dijamante, drago kamenje, zlato, ali i žene i decu. [[Antigon]] obećava veteranima deo tog nakupljenog blaga samo ako mu predaju Eumena. Tako su predali Eumena Antigonu, koji ga ubija.