The Animals – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 25:
Uspješni nastupi na plesnjacima ('''Club-A-Gogo''') u rodnom gradu na kojima su svirali vlastite obrade starijih američkih blues standarda, došli su do ušiju tada uticajnog rock manadžera [[Giorgio Gomelsky|Giorgia Gomelskog]] koji ih je nagovorio da se presele u [[London]] [[1964]], i potpišu ugovor sa njegovom izdavačkom kućom Columbia Records. Iste godine u martu snimili su svoj prvi singl ''Baby Let Me Take You Home'' (orginalna pjesma američkih autora Bert Russella & Wes Farrella zvala se "Baby Let Me Follow You Down")
 
Već u junulipnju [[1964]] Animalsi su snimili svoj treći singl koji im je donio svjetsku slavu - obradu narodne balade ''[[House of the Rising Sun]]''. U novembrustudenom [[1964]], sastav je imao američki debidebut nastupivši u tv emisiji ''The Ed Sullivan Show'' i nakon toga kraću turneju po Americi. U decembruprosincu iste godine Animalsi su nastupili zajedno s tada popularnim britanskim sastavom [[The Dave Clark Five]] u američkom filmu za tinejdžere Metro-Goldwyn-Mayera ''Get Yourself a College Girl'' u kojem su otpjevali pjesmu [[Chuck Berry]]a, ''Around and Around''.<ref name="Making Time"/>
[[Datoteka:The Animals' Amps @ 2008 Daffodil Festival.jpg|thumb|left|300px|Pojačala grupe The Animals iz 1960-ih; Fenderi i Vox AC30]]
Od majasvibnja [[1965]] počinju problemi u grupi, prvi je sastav napustio Alan Price, jer mu se nije sviđao muzičkiglazbeni pravac koji je grupa odabrala, a nije volio ni letjeti avionom na brojne turneje<ref name="Making Time"/>On je isprvau početku uspješno nastavio svoju karijeru u vlastitom triju - Alan Price Set. Umjesto njega na orguljama prvo je zasvirao Mick Gallagher, ali je ubrzo zamjenjenzamijenjen sa Dave Rowberryem koji je svirao na njihovom hitu "We Gotta Get out of This Place" i "It's My Life".
Dobar dio tadašnjih hitova Animalsa bio je odabir američkih blues standarda koje im je nabavljao njihov tadašnji producent [[Mickie Most]] koje su u njihovoj novoj obradi postale hitovi; ''Bring It On Home To Me'' (autor: [[Sam Cooke]]), ''Don't Let Me Be Missunderstood'' (autor: [[Nina Simone]]), ''Boom Boom'' (autor: [[John Lee Hooker]]), ''I Believe to My Soul'' (autor: [[Ray Charles]]).
 
Više od bilo kojeg popularnog britanskog sastava iz šezdesetih, Animalsi su bili pod utjecajem američkoga ''rhythm and bluesa'' kojeg su uspješnom obradom ponovno plasirali kao novu robu u Ameriku. No Animalsi nisu bili zadovoljni prihodom (varao ih je tadašnji menedžer [[Michael Jeffery (menadžer)|Michael Jeffery]]), a niti sa krutim stavom producenta Mickie Mosta, tako da je pri kraju [[1965]] grupa promjenilapromijenila izdavača i otišla u ''Decca Records'' novom producentu Tomu Wilsonu, koji im je dao puno više kreativne slobode. Početkom [[1966]] izdali su kompilacijski album ''The Best of The Animals'' za američku kuću MGM Records, to je bio i ostao njihov najbolje prodavani album, istina tih godina albumi su se tek pojavili i nisu bili niti dobro prodavana roba a niti baš cijenjena - to je bilabilo erarazdoblje singl ploča.
 
Orginalna postava Animalsa još se više osipala [[1966]]. kad ih je napustio bubnjar John Steel, kojeg je zamjenio Barry Jenkins. SaS njim su snimili obradu američkog standarda ''Don't Bring Me Down'' (autori: Gerry Goffin & Carole King) to je bio posljednji hit sastava The Animals. Nakon tog snimili su singl ''See See Rider'' ali pod imenom ''Eric Burdon & the Animals''. U septembrurujnu te iste godine sastav The Animals se i službeno raspao, a pjevač Eric Burdon izdao je vlastiti solo album, pod imenom ''Eric Is Here''.
=== Eric Burdon & The Animals ===
 
'''Eric Burdon & the Animals''' su [[1966|1966.]] objavili albume ''Animalization'' i ''Animalism'', okrenute više [[rock and Roll|rocku]] nešto na tragu tada novih [[The Rolling Stones|Rolling Stonesa]].
Od [[1967|1967.]] Eric Burdon se sa svojim novim sastavom preselio u [[Kalifornija|Kaliforniju]] u [[San Francisco]] i nastupao pod imenom ''Eric Burdon & The Animals''. SaS njima je te iste godine snimio album ''Winds of Change'', na kojem dominira [[psihodelični rock]]. Promjena je došla kao logična posljedica Burdonova preseljenja, jer je [[San Francisco]] tih godina bio centar [[Hipici|Hippie pokreta]] psihodeličnog rocka i nove droge [[LSD]]-ija, koju je i Burton tih godina uzimao. Na albumu se našlo i nekoliko pjesama koje su postaalepostale hitovi poput; ''Paint It Black'', ''San Franciscans Nights'' (koja je bila himna hipye pokreta) i ''Yes I Am Experienced''. Novim "Animalsima" je isprvau početku išlo dobro i to sana obje strane [[Atlantik]]a, no prelazak na prodaju albumu koji se tih godina zbivao, njima nije išao dobro jer su njihovi slijedeći albumi; ''The Twain Shall Meet'' ([[1968]]) i ''Every One Of Us'' ([[1968]]), bili jako loše prodavani.
Od [[1970]] Eric Burdon počinje suradnju sa [[funk]] sastavom ''War'' iz [[San Francisco|San Francisca]] sa njima izdaje album ''Eric Burdon Declares War''. Njihov singl ''Spill The Wine'' uspio se popeti na # 5 američke rang liste. Burdon je nakon [[1974]] nastavio svoju solo karijeru nizom projekata, ili pod vlastitim imenom ili pod imenom "Eric Burdon Band", no ništa od toga nije uspjelo vratiti pažnjupozornost publike i podršku muzičkeglazbene kritike.
 
=== Ponovno okupljanje sastava Animals ===