Paleolitska umjetnost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 12:
Lokalni zemljoposjednici su [[1880.]] otkrili crteže u Španjolskoj spilji ''[[Altamira]]'' na što su arheolozi bili veoma sumnjičavi. Godine [[1895.]] zidovi prekriveni gravurama otkriveni su u spilji [[La Mouthe]], u Dordonskoj regiji jugozapadne Francuske. Šljunak je najprije zatrpao ulaz u ovu spilju, a [[paleolit]]ski nanosi na pijesku potvrđuju veliku starost tih nalaza. Godine [[1901.]] gravure su nađene u spilji ''Les Combarelles'', a crteži u susjednom ''Font de Gaume''-u, u istoj regiji kao ''La Mouthe''.
 
[[Datoteka:Chauvet cave, paintings.JPG|thumb|200px|<center>Rekonstrukcija slikarija iz špilje ''Chauvet'' ([[Ardèche]], [[Francuska]]) koje se smatraju najstarijim slikama na svijetu, starije od 30,000. pr. Krpne.]]
Godine [[1902.]] arheolozi su priznali postojanje spiljske umjetnosti. Od tada su brojna nova mjesta otkrivena, te su se istraživanja nastavila, osobito u Španjolskoj i Francuskoj. Godine [[1994.]] Francuz imenom Jean-Marie Chauvet otkrio je spilju u dolini [[Adreche]] također u jugozapadnoj Francuskoj. Spilja ''[[Chauvet]]'' sadrži slike brojnih životinja koje datiraju 32,000 godina u prošlost, čineći ih najstarijim spiljskim slikama.
 
Red 19:
Danas arheolozi nalaze paleolitičke umjetnosti svrstavaju u razdoblja koja su dobila ime po najpoznatijim spiljama:
{{Portal Likovna umjetnost}}
* '''Orinjaško doba''' (Po spilji ''Aurignac'' u Francuskoj) - 30.000 – 25.000 g. pr. Krpne.
* '''Solitrensko doba''' (Po spilji ''Solutre-Polully'' u Francuskoj) (također spilje: ''Lespugue, Predmost'') - 25.000 – 18.000 g. pr. Krpne.
* '''Magdalensko doba''' (Po spilji ''La Magdeleine'' u Francuskoj) (također spilje: ''Lascaux, El Castillo, Pechmerl'') - 18.000 – 14.000 g. pr. Krpne.
* '''Kasno magdalensko doba''' (Spilje: ''La Magdeleine, Altamira, Niaux'') - 14.000 – 5.000 g. pr. Krpne. 81% nalaza je iz četvrtog razdoblja
 
==Spiljsko slikarstvo==