Krava – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 3:
Mladunci krava se zovu [[Tele|telad]] a [[bik]]ovi su mužjaci. Domesticiranje je počelo prvo radi mesa, a kasnije radi [[mlijeko|mlijeka]] i njihove snage korištene za vuču.
 
Majlepsa krava je Milka koja daje cokoladu kad kaki,a kad ima gasove tad nastaje Milka bubley.Današnje domaće govedo prvobitno je došlo iz Anatolije i s [[Bliski Istok|Bliskog Istoka]]. Domesticiranje domaćeg goveda počelo je već u 9. stoljeću pne.. Dokazom se smatra da su od 8.300. pne. stigli zajedno s [[poljoprivreda|poljoprivrednicima]] na [[Cipar]] na kojem do tada nije bilo goveda.
 
Od tada su i ljudi uzgojili veliki broj različitih pasmina domaćih goveda gdje su djelomično križali ''Bos taurus'' s drugim vrstama goveda. Domesticirane su i druge vrste goveda, prije svega u [[Azija|Aziji]]. Tako od podvrste divljeg goveda, zebu, (''Bos primigenius'', ponekad ''Bos taurus)'' potiče domaće govedo podvrste zebu (''Bos primigenius indicus'', ponekad ''Bos taurus indicus''), goveda banteng (''Bos javanicus'') potiče balisko domaće govedo (''Bos javanicus f. domestica)'', gajal (''Bos gaurus f. frontalis'') potiče od gaura ((''Bos gaurus''), domaći [[jak]] (''Bos mutus f. grunniens'') od divljeg jaka (''Bos mutus''), i, za razliku od pravih goveda iz roda Bos, u Aziji je domesticiran je i [[domaći bivol]] (Bubalus bubalis f. bubalis) iz roda Bubalus, od azijskog vodenog bivola (''Bubalus bubalis''). Domaće govedo je rasprostranjeno širom svijeta, pri čemu su zebu pasmine bolje prilagođene tropima nego domaća goveda [[Europa|europskog]] porijekla. Od kraja 15. stoljeća Europljani dovode domaće govedo u obje [[Amerika|Amerike]], na niz [[otok]]a, u [[Australija|Australiju]] i na [[Novi Zeland]] gdje se vrlo brzo razvijaju krda podivljalih goveda. Međutim, od 18. stoljeća ta krda se počinju propadati, iz nikad do kraja objašnjenih razloga. Danas postoji samo još na [[otok]]u [[Amsterdam]] jedna populacija podivljalih domesticiranih goveda.