Bajaga i instruktori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 7:
Prvi album Bajage i instruktora, "''Pozitivna geografija''", je objavljen 1984. godine.
 
Drugi album grupe nazvan je "''[[Sa druge strane jastuka]]"'' i objavljen je ([[1985]]). Mnogi ga smatraju jednim od najboljih pop-rok albuma u istoriji jugoslovenske muzike. Bajaga i instruktori te godine postaju izuzetno popularni a svaka je pesma sa albuma postaje hit. Na albumu su se, među ostalim pesmama, našli sada klasici "''220 u voltima"'', "''Ti se ljubiš"'', "''Dvadeseti vek"'', "''Dobro jutro džezeri"'', "''Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama"'', "''Francuska ljubavna revolucija"'', "''Zažmuri''", i naslovna pesma "''Sa druge strane jastuka''".
 
Bajaga i instruktori su krenuli u nešto drugačijem smeru objavivši album "''[[Jahači magle]]''" ([[1987]]). godine. Na albumu je vidljivo daljnje eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima. I ovaj put je svaka pesma na albumu postala hit: "''300 na sat''" (prateći vokal: Josipa Lisac), "''Samo na je ljubav potrebna''", "''Kao da ne zna da je gotivim''", "''442 do Beograda''", i "''Red i mir''". Kao i na prethodnom albumu, "''Sa druge strane jastuka''", Bajaga i [[Dejan Cukić]] su delili vokalne dužnosti - to je posebno očigledno u hitu "''Bam, bam, bam''".
 
Nakon "''Jahača magle''", Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu [[Spori ritam bend]]. I pored toga, Bajaga i instruktori su izdali nov album pod imenom "''[[Prodavnica tajni]]''" ([[1987]]). godine. Delom inspirisana turnejom Bajage i instruktora po bivšem [[Sovjetski Savez|Sovjetskom Savezu]], "''Prodavnica tajni''" je imala [[melankolija|melanholičniju]] atmosferu od prethodna tri albuma. Na albumu je bila pesma "''Plavi safir''", koja je postala jedna on najvećih hitova grupe. Na albumu su se našli i drugi hitovi, kao što su "''Gore-dole''", "''Verujem - ne verujem''" (za koji su snimljena dva različita video spota), "''Godine prolaze''", i "''Život je nekad siv, nekad žut''".
 
Povratak grupe bio je [[1989]]. albumom "''[[Neka svemir čuje nemir]]''" , kompilacijom novih pesama i nastupa uživo. Naslovna pesma "''Neka svemir čuje nemir''" i pop numera "''Na vrhovima prstiju''" su ostali jedni od najvećih hitova grupe do današnjih dana.