Bajaga i instruktori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene GiovanniRosso (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Red 3:
 
== Istorija ==
=== 80-te ===
 
Drugi album grupe nazvan je "'' [[Sa druge strane jastuka (album) | Sa druge strane jastuka]]" '' i objavljen je ([[1985]]). Nai albumumnogi suga sesmatraju našlejednim od najboljih pop-rok albuma u istoriji jugoslovenske muzike. Bajaga i instruktori te godine postaju izuzetno popularni a svaka je pesma sa albuma postala hit. pesmeGrupa dobija nagradu Pesma godine za hit "'' Zažmuri" '', a na albumu su se, među ostalim pesmama, našli sada klasici "'' 220 u voltima" '', "'' Ti se ljubiš" '', "'' Dvadeseti vijekvek" '', "'' Dobro jutro džezeri "'', " '' Vidi štošta sam ti uradio od pjesmepesme, mama "'', " '' Francuska ljubavna revolucija "''," i popularna naslovna pesma "'' SSa druge strane jastuka '' ", i druge.
Momčilo Bajagić je bio član rok grupe [[Riblja čorba]] od [[1978]]. do [[1984]].
 
Bajaga i instruktori su krenuli u nešto drugačijem smeru objavivši album "''[[Jahači magle]]''" ([[1987]]). godine. Na albumu je vidljivo daljnje eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima i predstavljao je tehničko remek-delo u pogledu kreativnosti i kvaliteta zvuka. I ovaj put je svaka pesma na albumu postala hit: "''300 na sat''" - back vokal Josipa Lisac, "''Samo na je ljubav potrebna''" i "''Kao da ne zna da je gotivim''", kao i vrlo popularna pesma "''442 do Beograda''" i još jedna rok-džez fuzija "''Red i mir''". Kao i na "''Sa druge strane jastuka''", Bajaga i [[Dejan Cukić]] su delili vokalne dužnosti - to je posebno očigledno u hitu "''Svemirska policija''".
Prvi album, "'' [[Pozitivna geografija]]" '' ([[1985.]]) je postao hit, s pesmama poput "'' Limene trube" '' i "'' Kosooka" '', a grupa je užurbano počela priprema drugi album.
 
Nakon "''Jahača magle''", Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu [[Spori ritam bend]]. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom "''[[Prodavnica tajni]]''" ([[1988]]). godine. Delom inspirisana turnejom Bajage i instruktora po bivšem [[Sovjetski Savez|Sovjetskom Savezu]], "''Prodavnica tajni''" je imala [[melankolija|melanholičniju]] atmosferu od prethodna tri albuma, ali se na albumu našlo i nekoliko lepih sporijih pesama i balada. Među njima je bila pesma "''Plavi safir''", koja će postati jedna on najvećih jugoslovenskih pop hitova svih vremena. Na albumu su se našli hitovi kao što su "''Gore-dole''", "''Verujem, ne verujem''" (za koji su snimljena dva različita video-spota), "''Godine prolaze''" i "''Život je nekad siv, nekad žut''".
Drugi album grupe nazvan je "'' [[Sa druge strane jastuka (album) | Sa druge strane jastuka]]" '' i objavljen je [[1985]]. Na albumu su se našle hit pesme "'' Zažmuri" '', "'' 220 u voltima" '', "'' Ti se ljubiš" '', "'' Dvadeseti vijek" '', "'' Dobro jutro džezeri "''," '' Vidi što sam ti uradio od pjesme, mama "''," '' Francuska ljubavna revolucija "''," '' S druge strane jastuka '' ", i druge.
 
Povratak grupe bio je [[1989]]. albumom "'' [[Neka svemir čuje nemir]] ''" , kompilacijom novih pesama i nastupa uživo. iNaslovna novihpesma pesama,"''Neka uključujućisvemir čuje nemir''" i pop numera "''Na vrhovima prstiju''" isu naslovnuostali pesmujedni "Nekaod svemirnajvećih čujehitova nemir"grupe do današnjih dana.
Bajaga i instruktori su objavili album "'' [[Jahači magle]] ''" [[1986]]. godine. Na albumu cu bile hit pesme "'' 300 na sat ''", "'' Samo nam je ljubav potrebna ''", "'' Kao da ne zna da je gotivim ''", "'' 442 do Beograda '' "," '' Red i mir '' ", i druge.
<nowiki><nowiki>Dodaj neformatirani tekst ovdje</nowiki></nowiki>
 
=== 90-te ===
Nakon "'' Jahača magle ''", [[Dejan Cukić]] je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu [[Spori ritam bend]]. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom "'' [[Prodavnica tajni]] ''" [[1987]]. godine, uključujući hitove "'' Plavi safir ''", "'' Gore-dole ''", "'' Vjerujem, ne vjerujem ''", "'' Godine prolaze ''" i "'' Život je nekad siv , nekad žut '' ", i druge.
Uprkos narastajućim problemima u bivšoj Jugoslaviji, Bajaga i instruktori su imali vrlo uspešnu deceniju. Grupe je objavila uspešan mini album "''[[Četiri godišnja doba]]''", sa četiri pesme od kojih je svaka bila povezana sa jednim od četiri godišnja doba. Album "''[[Muzika na struju]]''" ([[1993]].) mnogi obožavaoci smatraju poslednjim zaokruženim albumom. Na njoj su se nalazi nekoliko hitova, uključujući naslovnu pesmu "''Muzika na struju''", kao i "''Grad''", "''Jedino to se zove ljubav''", "''Balkan''" i "''Montenegro''". Sledeće godine objavljen je saundtrek za film [[Ni na nebu, ni na zemlji]]. Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našla i pesma "''Moji drugovi''", folkom inspirisan mega-hit koji je izuzetno popularan i u Srbiji i u [[Srbi|srpskoj]] dijaspori.
 
Zatim je sledio album "''Od bižuterije do ćilibara"'' ([[1997]]). Album je na blagajnama prošao osrednje a najviše se pamti po pesmi "''Iza nas"''. Slabiji tehnički kvalitet i naizgled blag, neinspiritivan i skoro depresivni zvuk za mnoge obožavaoce je bio siguran znak opadanja kvaliteta muzike grupe a takođe i Bajagine inspiracije.
Povratak grupe bio je [[1989]]. albumom "'' [[Neka svemir čuje nemir]] ''", kompilacijom nastupa uživo i novih pesama, uključujući "Na vrhovima prstiju" i naslovnu pesmu "Neka svemir čuje nemir".
 
=== 90-tePočetak 21. veka i posle ===
Nakon duže pauze, Bajaga i instruktori su objavili studijski album "'' [[Stojan Čupić | Zmaj od noćaja]]" '' (2001). sIzdanje bonusje pesmomnaišlo na pomešane kritike. Pesme "''Zmaj Zvezdaod noćaja"'' i "''Ala"'' su imale osrednji uspeh, kao i bonus pesma "''Zvezda"'', u čast [[FK Crvena zvezda]], koja je izdana istovremeno ssa albumom. Kasnije je grupa snimila spot za raniji singl "Pesma protiv maleri"''.
Grupa je objavila EP "'' [[Četiri godišnja doba (Bajaga i instruktori) | Četiri godišnja doba]] ''" 1991. godine. Sledi album "'' [[Glazba na struju]] ''" ([[1993]].), Uključujući pesme "'' Muzika na struju ''", "'' Grad ''", "'' Jedino to se zove ljubav '' "," '' Balkan '' "i" '' Montenegro '' ".
 
GrupaU jesvrhu snimilapraćenja spotnovih zapolitičkih singltrendova "''u PesmaSrbiji, protivBajaga malerise ''"složio 2002. godine. Bajaga jeda komponovaokomponuje soundtracksaundtrek za film [[Profesionalac]] (2003),. Ovo je uključivalo uključujućihit pesmu '' "Pada vlada" ''. Grupa zatimje objavljuje kompilaciju starijih hitova tematski vezanih za Beograd, nazvanu "'' [[Ruža vjetrovavetrova Beograda]]" '', 2003. godine. Kompilacija je sadržavala dve nove pesme: "'' Novosti" '' i naslovnu pesmu "'' Ruža vjetrovavetrova Beograda" '', kao i urbani remiks iste pesme. Obe verzije naslovne pesme su imale osrednji uspeh.
Sledeće godine objavljen je soundtrack za film [[Ni na nebu, ni na zemlji]]. Osim naslovne pesme i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našla i hit pesma "''Moji drugovi''".
 
Bajaga i instruktori su 2005. objavili novi studijski album nazvan ''"Šou počinje u ponoć"''. Album sadrži devet novih pesama i mešavinu muzičkih žanrova. Potencijalni hitovi uključuju naslovnu pesmu "''Šou počinje u ponoć''", kao i pesme "''Otrov''", "''Padaj kišo, keve ti''" i "''Kap po kap''". Očekuje se da album, u kvalitativnom smislu, bude bolji od albuma "''Zmaj od noćaja''".
Zatim je slijedio album "'' Od bižuterije do ćilibara" '' ([[1997]]), uključujući pesme "'' Iza nas ''" i "'' Još te volim ''".
 
=== 21. vekNasledstvo ===
Bajaga i instruktori su jedna od najuspešnijih i najuticajnijih pop grupa u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije. Niz albuma i nagrada od polovine do kraja 80-tih simbolizuje zlatno doba jugoslovenskog pop-roka. Album "Sa druge strane jastuka" smatra se jednim od najboljih jugoslovenskih/srpskih pop-rok albuma svih vremena.
 
Beograđani su posebno privrženi Bajaginim pesmama iz 80-tihi početka 90-tih za koje se smatra da u velikoj meri simbolišu ovaj grad. Nedavni koncerti Bajage i instruktora u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u ostatku [[Evropa|Evrope]], [[Kanada|Kanade]] i [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenih Država]] su dokazali da grupa još uvek uživa veliku popularnost.
Bajaga i instruktori su objavili studijski album "'' [[Stojan Čupić | Zmaj od noćaja]]" '' (2001) s bonus pesmom "'' Zvezda" '', u čast [[FK Crvena zvezda]], koja je izdana istovremeno s albumom.
 
Momčilo Bajagić Bajaga je vodaće figura grupe. Važi za odličnog tekstopisca i kompozitora, a pisao je pesme i za [[Zdravko Čolić|Zdravka Čolića]].
Grupa je snimila spot za singl "'' Pesma protiv maleri ''" 2002. godine. Bajaga je komponovao soundtrack za film [[Profesionalac]] (2003), uključujući pesmu '' "Pada vlada" ''. Grupa zatim objavljuje kompilaciju starijih hitova tematski vezanih za Beograd, nazvanu "'' [[Ruža vjetrova Beograda]]" '', 2003. godine. Kompilacija je sadržavala dve nove pesme: "'' Novosti" '' i naslovnu pesmu "'' Ruža vjetrova Beograda" '', kao i urbani remiks iste pesme.
 
== Kritike ==
Bajaga i instruktori su 2005. objavili novi studijski album nazvan "Šou počinje u ponoć" ''.
Najviše kritika Bajage i instruktora odnosila se na činjenicu da je sam Bajaga glavni pevač grupe. Iako su njegov kompozitorski i pesnički talenat visoko cenjeni, mnogi kritičari su skeptični prema Bajaginim vokalnim sposobnostima ukazujući na njegov monoton, narativni vokalni stil sa ograničenim opsegom. Međutim, čini se da ovaj faktor nije mnogo uticao na kvalitet hitova grupe. Zapravo, mnogi obožavaoci poštuju Bajagin vokalni stil kao jedan od zaštitnih znakova grupe, pošto je on možda najpodesniji da recituje svoje kompleksne i deskriptivne stihove.
 
Neki kritičari navode i pad kvaliteta Bajaginih pesama započet albumom "''Od bižuterije do ćilibara''" 1997. a dovršen albumom "''Zmaja od noćaja 2001''". Postoje mišljenja da zbog navedenog pada kvaliteta te nesposobnosti da se napravi veći broj hitova grupa treba da se raspusti kako izdavanjem novih, loših albuma ne bi naškodila svojih reputaciji. Međutim, ovakve kritike su postale mnogo ređe izlaskom albuma "''Ruža vetrova Beograda''" i "''Šou počinje u ponoć''" na kojima je evidentan porast kvaliteta pesama.
Dok se grupa nalazila na turneji u Sloveniji 2008. iznenada je preminuo gitarista [[Ljubiša Opačić]].
 
Grupa je objavila album "[[Daljina, dim i prašina]]" 2012. godine.
 
== Nasledstvo ==
 
Knjiga "YU 100: najbolji albumi jugoslovenske pop i rok muzike" je rangirala četiri albuma Bajage i Instruktora: "'' [[Sa druge strane jastuka]] ''" (broj 13), "'' [[Pozitivna geografija]] ''"(broj 37),"' '[[Jahači magle]]' '"(broj 58), i"' '[[Prodavnica tajni]]' '"(broj 79). <ref> {{cite book | last1 = Antonić | first1 = Duško | last2 = Štrbac | first2 = Danilo | title = YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rock i pop muzike | year = 1998 | publisher = YU Rock Press | location = Belgrade | page =}} </ref >
 
== Članovi grupe ==